ÁLLATI CUKISÁGOK

A kutyának tényleg az ágyban a helye? - A tudomány szerint igen!

A kutyatulajdonosok nagy eséllyel ismerik az örömöt, amikor szeretett szőrpamacsuk mellett alhatnak el. Az esetleges arcnyalogatás, a horkolás és a fészkelődés nem túl nagy ár azért, hogy lássák kedvenceiket békésen elterülni a kanapén. Mégis, szeretjük, amikor a tudomány olyasvalamit is alátámaszt, ami már eddig is nyilvánvaló volt.

Egy „A nők alvásminősége és rutinja a kisállattartás és az ágy megosztásának függvényében” nevű tanulmány során 962 nőn keresztül vizsgálták, hogy házikedvencünk mekkora befolyással bír az alvással eltöltött időnkre. A résztvevők 55%-a legalább az egyik kutyájának megengedte, hogy az ágyában aludjon, míg 31% legalább egy macskával osztozott az ágyon.


A tanulmány szerint a résztvevők 57%-a emberi partnerrel is együtt aludt. A kutatás kimutatta, hogy míg a macskák és az emberek inkább csak megzavarták az alvást, a kutyákkal egy álom volt osztozni a fekvőhelyen.


Akár egy hatalmas őrző-védő kutya durmol az ágy tövében, akár egy törpetacskó kuckózza be magát melletted a takaró alá, úgy látszik, a kutyák rendelkeznek egy velük született képességgel, amivel megnyugtatnak minket, és segítenek mélyen aludni, ellentétben az emberekkel és a cicákkal.


Kutyáink nem csak odabújni szeretnek hozzánk, hanem kiderült, hogy időnként ők is fennmaradnak éjszaka, és a problémáikon gondolkodnak. Egy másik tanulmány szerint ugyanis szőrös négylábú barátaink a mindennapok nehézségei miatt néha csak nehezen tudnak elaludni. Ez azt jelenti, hogy van még egy dolog, amiben hasonlítunk.


Annak érdekében, hogy megvizsgálják a kutyák alvását, a kutatás alatt arra figyeltek, hogy egy-egy pozitív vagy negatív tapasztalatot követően milyenné válik az alvás minősége. Például azután, hogy megdicsérték a kutyát, és megvakargatták a fejét, vagy azután, hogy leszidták őket egy rossz tettért. Nem meglepő módon a negatív tapasztalatok után a kutyák sokkal nyugtalanabbul aludtak, míg a pozitívak után mélyen és hosszasan.
Vitathatatlan tény, hogy a kutyák olyan barátok az életünkben, akiket nem mindig érdemlünk meg, viszont feltétlenül szükségünk van rájuk.
 

Szólj hozzá Te is !
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL