KÖZÉRZET

6 tipp, hogyan lehet hatékonyabb az éjszakai alvás - Még akkor is, ha kevés az időd rá!

Szerző:
Szabó Anna
Az éjszakai alvás akkor is lehet pihentető és elegendő, ha csak néhány óránk van rá. Van, amikor sok a teendőnk, későn fekszünk le és korán kelünk, de ilyenkor is kipihenhetjük magunkat. Mindössze egy kicsit oda kell figyelnünk.

Az alvás négy szakaszból áll: könnyű alvás, „fél alvás”, mély alvás és gyors alvás. A részletekbe nem mennénk bele, de minden szakasznak meg van a maga fontos szerepe, folyamata. Ám jó, ha tudod, hogy a harmadik szakasz a felelős azért, hogy reggel, hogyan ébredünk, mennyire érezzük magunkat kipihentnek. Ebben a szakaszban történik meg ugyanis a test karbantartása. A toxinok kiürülnek, az erőforrások helyreállnak, és a szervek funkciói is ellenőrzés alá kerülnek. Minél hosszabb ez a szakasz, annál kipihentebbek leszünk.

A jó alváshoz két dolog szükséges

1. Alacsony hőmérséklet

Minél magasabb a hőmérséklet, annál aktívabbak vagyunk. Ezért magasabb a hőmérsékletünk a nap folyamán. Éjszaka azonban alacsonyabbnak kell lennie, így az agy hosszabb ideig tud a mély alvás szakaszában tartózkodni.

2. Melatonin, vagyis alvási hormon

Ez a hormon akkor termelődik, amikor a szem sötétet érzékel. Ha világosság van, a melatonin lebomlik. Ismert tény, hogy éjszaka 11 és hajnal 4 óra között termelődik a legnagyobb mértékben. Tehát nagyon fontos, hogy ezen időszak nagy részét alvással töltsük. E szerint lehet kialakítani a megfelelő alvási menetrendet, még akkor is, ha kevés időt is szánhatunk rá.


 

 

 

közérzet egészség éjszaka alvás
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL