KÖZÉRZET

Nem mindig érdemes stressz mentes életet élni - Tudd meg, miért!

Szerző:
Szabó Anna
A stresszkezelés az egészség középpontja, de nem minden stressz kialakulása azonos. A stresszt általában egy teljesen negatív állapotnak tekintjük, ami hátrányosan érinti az egészségünket. És igen, valóban negatívan hat az étkezési és mozgási szokásainkra, akárcsak a hangulatunkra, de ez csak a történet egyik fele.


Az életünkben jelen lévő stressz két kategóriára bontható: negatív és pozitív stressz. Mindkét kategóriának radikális következményei vannak a testünkre, de két teljesen különböző módon. A kulcs az, hogy hogyan fordítjuk ezt a stresszt az előnyünkre.

A negatív stressz hatásai az agyra

Amikor a krónikus túlterhelő stressz olyan szituációkból származik, amelyeket nem tudunk irányítani, és nem a saját választott célunkból származik, az negatív stressznek számít. A rossz stressz nem csak működőképességünkre, a döntéshozásunkra és a hangulatunkra van hatással, hanem a hipotalamuszt – az agy azon része, ami a vegetatív idegrendszert és az agyi mirigyek általi hormonok kiválasztását irányítja – egy féktelen állapotba kényszeríti. A stressz miatt az agy adrenalint, kortizolt és olyan más hormonokat bocsájt ki, amelyek pusztítást okoznak. Ez a reakció növeli a gyulladást, károsítja az agyi folyamatokat és túlterheli a pajzsmirigyet, ami rövid és hosszú távon károsítja az egészségünket.

A pozitív stressz és az agy egészsége

A jó stresszt nagyrészt a céljaink és terveink határozzák meg, amelyeket kitűzünk magunk elé. Ez a fajta stressz akkor alakul ki, amikor a végeredmény is pozitív, de attól még vannak kihívások és akadályok útközben. Nagyrészt a mi irányításunk alatt áll és lehetőségünk van arra, hogy megteremtsük a szükséges időt, és célokat állítsunk fel.

Egy példája ennek a cél által hajtott stressznek a diploma megszerzése. A végeredmény ajtókat fog kinyitni, de ahhoz, hogy elérjünk oda, egy olyan utat kell végig járnunk, ami sokszor stresszes lehet a vizsgák és a határidők miatt. A pozitív stressz azonban teljesen más irányba küldi el az ideg-endokrin tengelyt, mint a negatív stressz – egy olyanra, ami erősíti az agy egészségét, azáltal, hogy ideg-kapcsolódásokat alakít ki és csökkenti a gyulladást. A pozitív stressz az egyik legerősebb láncszem lehet a hosszú távú agyi egészségünk megőrzésénél.

5 lépés a jobb stresszkezelésért

Mivel a stressz lehet pozitív és negatív is, mit jelent az, hogy „kezeljük” a stresszt? Kezdetnek, talán hagyjuk abba a stressz egy kategóriába való csoportosítását. Szóval hogyan kategorizáljuk hatásosan és kezeljük a stresszt, hogy megőrizzük és védjük az agyunkat? Íme, 5 lépés a teljes stresszkezelés átalakításhoz:
 

közérzet egészség stressz
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL