GASZTRO

Kecsege vacsora

Szerző:
Szabó Anna
Hal..hal…hal….sokan szeretjük, de valahogy a pontynál és a lazacnál megáll az élet. Miért? Talán, mert nem ismerjük a finom uszonyosokat, vagy ennyi a kínálat? Egyik sem.


Svédasztalos ebéd
a Vörös Postakocsiban!
Tovább a kérdőívhez >>

Egyszerűen megszoktuk, hogy jön a karácsony és rántott pontyot eszünk, vagy nyáron grillezünk egy kis lazacot. Pedig a halak ettől többet érdemelnek. Még akkor is, ha pl. kecsegét nem nagyon tudunk vásárolni, azonban a megrögzött pecásoknak lehet olyan szerencséjük, hogy a horgukra akad. A Dunában és nagyobb mellékfolyóiban egészen Bajorországig előfordul. Testhossza az 1 métert is elérheti, testtömege 6 kilónál is több lehet. A kecsege a tiszta, mély vizű folyóink lakója, kedveli az agyagos szakadó partoldalakat, ahol legfontosabb táplálékát is megtalálja. Homokos, lapos partoldalakon is előfordul, főleg alacsony vízállásnál. Fenéklakó hal, ezért itt is keressük. Ahol a kecsege nagyszámban fordul elő, ott a nap bármely szakában számíthatunk kapására. A legtöbb kecsegét azonban az esti, illetve az éjszakai órák adhatják.


Dunai halászlé

A legelterjedtebb módszer a kecsege horgászatban a fenekezés, amely lehet végólmos, oldal előkés szerelék, illetve csúszó ólmos szerelék. Úszós szerelékre ritkán kap, inkább csak akkor, amikor a horgot a fenék felett úsztatjuk.

Természetesen, ha nem pecázunk, akkor is megkóstolhatjuk ezt a különleges halat. Mint említettem, a halpultok nem állandó szereplőjéről beszélünk, ezért érdemes étterembe menni, garantáltan nem fogunk csalódni. A Vörös Postakocsi Étterem egyik kedvenc étele a „Forró lávakövön grillezett szaftos kecsege patkó tojásos-vajas mártással, burgonya pürével és spenóttal”. Az idejáró vendégek előszeretettel fogyasztják, éppen ezért én sem hagyhattam ki. Nagyon ízletes a húsa, a spenóttal pedig igazi különlegességnek számít. Az étteremben azonban több ritkaságra lelhetünk, például a régi időkben oly kedvelt és ma már szinte teljesen eltűnt üveges szikvízre vagy a „Hortobágyi húsos palacsintára, ahogy Krúdy szerette”, Igen, az étteremben Krúdyról szól minden, az ő tiszteletére és emlékére nyitotta meg kapuit a Vörös Postakocsi 1970-ben. 1913-ban megjelent „A Vörös Postakocsi” című regénye adott ihletet étterem névadásához. Krúdy kései novellaiban alig történik más, minthogy valaki feltűnik a színen, beül egy vendéglőbe és ínyenc módjára, hosszadalmasan megebédel. Így tesznek az idejáró vendégek is, akár délben, akár este.


Krúdy terem

Az étterem 60 fős „Krúdy” terme a 20. század eleji Magyarország atmoszféráját idézi. A vendégek az akkori idők tradicionális magyar ételeit kóstolhatják meg. Esténként magyar cigányzenét hallgathatnak. Az étterem külön terme -a "Könyvtár" - egy Krúdy korabeli könyvtár hű mása, amely belső melegével és kényelmével akar 40 fős üzleti ebédeknek kiváló megrendezési helyszíne lehet. A „Könyvtár” terem kellemes enteriőrje és hangulata remek lehetőséget nyújt a baráti találkozások számára is.
Az étterem azonban nem csak kitűnő ételeivel büszkélkedhet, hanem 2 olyan díjjal is, amelyre méltán lehetnek büszkék. 2005-ben az étterem megnyerte a „Védnöki Táblás Ház” címét, amit a Magyar és az Európai Gasztronómia Szövetség adományozott az étteremnek. Ez annyit jelent, hogy idelátogató vendégek számára garantálják a magas szintű kiszolgálást és a kiváló minőségű ételeket. Magyarország 50 ezer vendéglátó egységéből csak 228-an birtokolják ezt a kitüntető címet.


Könyvtár

2009 januárjától az étterem jogosult a „Fehér Liliom díj” használatára, amit Magyarország 48 leghigiénikusabb éttermei birtokolnak. Ez valóban így van. Igazán ízlésesen berendezett étteremről beszélünk, ahol a higiénia és tisztaság természetes „kelléke” az étteremnek. Csak úgy, mint a felszolgálok kedvessége és tájékozottsága. A Vörös Postakocsiban igazi vendéglátást tapasztalhatunk, érdemes ellátogatni, akár egy svédasztalos ebédre, amit 1.190-ft-ért kapunk meg.

A Ráday utcában található étterem megközelítését már megszoktuk. A Kálvin téri felfordulás nem okoz problémát, a parkolás viszont továbbra is nehézkes, de ez már évek óta így van. Ezek azonban nem szeghetik kedvünket!

Jó étvágyat!

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL