UTAZÁS

A világ leghátborzongatóbb temetői

Szerző:
Szabó Anna
Van egy út, amire senki nem készül, pedig elkerülhetetlen! Egyszer mindenki eljut végső nyughelyére, legyen az akár a természet hátborzongató lágy ölén vagy egy híres, patinás sírkertben. Egyesek számára elképzelhetetlen magasban, vagy az óceán mélyére tervezett temető egyik urnájában. Zsúfolt tömegsírban, évszázados katakombában…

 

Bármennyire is morbid, mégis kedvelt kirándulások színhelyei a világ leghíresebb, legnagyobb, legmeghökkentőbb, vagy velőtrázóan félelmetes nyughelyei. Azt hihetnénk, igazán megdöbbentő, extrém temetőkkel csak akkor találkozhatunk, ha nagyon messze utazunk, és megszokott kultúránktól nagyon messze kerülünk, pedig érdekes temetkezési szokásokkal találkozhatunk akár Európai körútjainkon is.


Cimetière du Père-Lachaise, Párizs


Moliére, Oscar Wilde, Édith Piaf, Jim Morrison, Chopin, Apollinaire, Maria Callas - és itt csak a lista elején járunk. Számos ismert és nagyra becsült ember végső nyughelye a Párizsi Cimetière du Père-Lachaise. A negyvennyolc hektáros sírkertben a turisták nap, mint nap rengetegen, évente több százezren teszik tiszteletüket letűnt korok nagy elméi előtt. Az ide látogató turisták egy varázslatos hangulatú, kertben tett sétával kiszakadnak a város forgatagából és azon veszik észre magukat, hogy az idő is megszűnik létezni.

A világ legnagyobb temetője Najaf (Nedzsef) mellett


Az alig nyolcszáz ezres város közelében található temető több tíz millió ember végső nyughelye. Régebben nem volt ritka, ha naponta 250-300 ember holttestét helyzeték itt végső nyugalomra, de ez a szám mára is csak 100 körülire zsugorodott. Ez a temető nem turista látványosság, ám a mai napig évente síiták százezrei keresik fel az iszlám világból. Zarándok hely, de az sem ritka, hogy a hozzá vezető úton autók, buszok tetején – halott rokonaikat koporsókban szállítják ide a gyászolók. Kiváltság itt nyugodni, hiszen itt található Ali Imám mecset, a síiták legszentebb zarándokhelye. A sírkertet riasztó méretei teszik a világ egyik legnagyobb temetőjévé. Mindezek mellett az ide zarándoklók és az Ali kalifa tiszteletére emelt mecset, valamint mauzóleum, élettel töltik meg ezt a szent helyet.

Manilai temetők


Amikor az élők világa kiveti magából a legszegényebbeket, akkor a halottak befogadják őket. A kényszer nagy úr, de legalább is leleményességre készteti a szorult helyzetbe kerülteket. Manilában, de a világ több pontján is találkozhatunk olyan sírkertekkel, ahol az élők meglepő nyugalommal foglalják el a számukra otthonként funkcionáló kriptákat, gyerekek lakják be játékaikkal a sírokat, vagy fiatalok élik zajos minden napjaikat ott, ahol mi igyekszünk minél ritkábban és minél kevesebb időt tölteni. Természetesen a társadalom reakciója kultúránként eltérő az ilyen kényszer megoldásokra. De amíg a szegény kitaszított rétegek így tudják csak megoldani az itthon teremtést, addig ezzel a jelenséggel is számolni kell.


Temető holtak és sírhelyek nélkül - "az égbe temetkezés" fennsíkjai Tibetben

Tibet zord vidékein, ahol a holtak földbe temetése az év nagy részében fagyos földbe lehetetlen, és a hamvasztás is hasonló akadályokba ütközik a havasi fakókeselyűk és a szakállas saskeselyűk kapnak nagy szerepet a temetkezésben.

Ebből már talán ki is derül, hogy akiket az égbe temetnek, azoknak nincs se sírboltjuk, se kriptájuk Az európai embernek elképzelhetetlen, hogy a halottak otthonában zajló temetési rituálé után a család elbúcsúzik szerettétől és átadja az „égbe temetést” végző beavatottak kezébe halottját. A halottat, aki a buddhista hit szerint a lélek újjászületése szempontjából fontos, hogy a madarak által megsemmisüljön.


New Orleans temetői


Akit eddig nem vert a víz, végül, de nem utolsóként a sorban találhat hátborzongató kitérőt New Orleansban is. A város sírkertjei nem is annyira a holtak nyughelyei, mint inkább a holtak „lakhelyei”. A családi kripták, melyek az éghajlatnak köszönhetően krematóriumok is - hiszen a nagy melegben a holtak egy év alatt a kriptákban tökéletesen elporladnak -, mint aprócska házikók, nem ritkán kovácsoltvas kerítéssel körülvettek. A sírboltok és kripták kis utcácskákká rendeződnek és látszólag külön világot alkotnak, ahol az ide látogatók úgy érezhetik, egy halott világ részévé lettek.


Természetesen a woodoo fellegvárában megtaláljuk a woodoo jeles képviselőinek sírjait is, ezek közül a leghíresebb az Egyes számú temetőben Marie Laveau a Woodoo királynő sírja. Akit csodálói, követői a mai napig látogatnak és sírján apró áldozatokat hagynak hátra. Sokak meggyőződése, hogy időnként mágikus szertartásokat is tartanak.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL