FOGYÓKÚRA

Taoista fogyókúrás módszer - Wu wei diéta

Szerző:
Szabó Anna
A diéta fogalma a legtöbb emberben szorosan összefonódott a lemondással, szenvedéssel. A kínai taoista filozófia legfontosabb tanítása a Wu Wei, a „nem cselekvés” elve. Kiderült, hogy e felfogás remekül alkalmazható a diétázásnál is.

 

A taoista tanítások szerint sokkal hatékonyabb eredményeket érhetünk el az életben, ha nem erőltetjük a dolgokat erőszakosan, nem csak a tettekkel lehet sikert elérni. De ha nem teszünk semmit, akkor mi okozza vajon a pozitív változást? A Wu Wei szerint a „nem cselekvés” is cselekvés, csak nélkülözi az erőszakot. 


Ismerd meg a saját ritmusodat

Tudatosítsd magadban, hogy az étel nem ellenség, hiszen táplálja szervezetünket, és általa élhetünk, azonban arra is oda kell figyelni, hogy ne váljon szenvedélyeddé. A természetben sincsenek elhízott állatok, mert ők még képesek a helyes ritmust követni, és csak annyi táplálékot magukhoz venni, amennyire szükségük van. Ahhoz, hogy a természetes súlyodat visszakapd, meg kell értened, hogy az ellenállás nem segít.


Az ellenállás, ellenállást szül

Ugyanis, ha erővel akarsz lefogyni, és küzdesz a túlsúlyod ellen, a fölösleges kilók annál jobban ellenállnak. Felesleges zsírral védekezik a rossz hatások ellen, mint például a szervezettől való étel megvonás. Az agyunk ráadásul olyan üzenetet küldd szervezetünknek, hogy ’ínséges idők járnak, kezdj raktározni’. A saját testünk természetes létezésével szembeni ellenállás feszültséget is szül, ezért a fogyókúrázók gondolatai egyfolytában az ételek körül forognak. Ebből kifolyólag eljön az a pont, amikor egyszer csak kontrollálatlanná válik. Állj meg egy pillanatra, nyugodj meg és próbáld ki a taoista módszert.



A nem cselekvés diétája

A Wu Wei nem azt jelenti, hogy ne törődj semmivel, csupán az ellenállást és az erőszakosságot ellenzi. Abban hisz, hogy mindenkinek meg van a saját ritmusa, melyet a szervezete diktál. Ehhez kell igazítani az étkezési szokásokat. 

• Általánosan tartsd be a három főétkezést, de tapasztald ki, mely étkezésre van valóban szükséged. A saját éhségérzeted alapján étkezz, soha ne egyél csak azért, mert eljött az ideje.

• Állítsd be a saját étkezési ritmusodat. A legbőségesebb étkezés a nap legaktívabb időszakára essen. Például, ha ébredés után vagy aktív, akkor nyugodtan fogyassz bőséges reggelit, ha éjszakai bagoly vagy, akkor ne hagyd ki a vacsorát csak azért, mert éppen diétára fogtad magadat. A legaktívabb napszakban szüksége van a szervezetnek az energiára. 

• Csak olyan ételeket fogyassz, melyeket szeretsz.

• Az étkezés legyen szertartásszerű. Ne tévézz, vagy olvass evés közben, koncentrálj arra, hogy az éhség csillapításán túl, táplálod a szervezetedet.

• Tapasztald ki, hogy mennyi kalóriára van szükséged, mennyi adagtól laksz éppen jól. Ehhez is alkalmazkodj.

• Figyelj a folyadékbevitelre, és kerüld azokat az ételeket, melyek sok adalékanyagot tartalmaznak. 



Edd a kedvenceidet

Minta étrendet nem tudunk mellékelni, mert magadnak kell összeállítanod a személyre szabott diétádat. Az alapelvek a következők:


1. Alakíts ki kedvenceidből egészséges párosokat. Például: grillcsirke-kovászos uborkával, sóska tükörtojással és így tovább. Ezekből készíts magadnak négyhetes étrendet.

2. Nehezebb ételek, mint rántott hús, pörkölt is fogyasztható, de csak a nap legaktívabb időszakában.

3. Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret fogyassz.

4. A tésztákat zöldséges mártásokkal kombináld, így a legkímélőbb.

5. Figyelj a fehérjeforrásokra! Az étrend tartalmazzon szárnyast, halat, tojást.

6. Étrendedbe kerüljön bele rendszeresen a barna rizs, mert az egyik legtáplálóbb étel.





Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL