GYERMEK

Anya vagy szerető? Mindkettő!

Szerző:
Szabó Anna
Szinte nincs olyan nő, akinek ne lennének kétségei afelől, vajon szabad-e áldott állapotban szeretkezni. Mikor amúgy is tele vannak félelmekkel, aggodalmakkal, mindent jól csinálnak-e, erre talán már gondolni sem mernek.

 

Blokkoló félelmek

Egy olyan ember, aki tele van bizonytalansággal, képtelen elengedni magát. A folyamatosan változó hormonszint is befolyásolhatja a szexhez való viszonyulást, ám leginkább alkati kérdés ki hogyan éli át ezt az időszakot. Aki nehezen dolgozza fel testének átalakulását, ha még nem érzi magát felkészültnek arra, hogy anyává váljon, egyre feszültebb, idegesebb lehet, emiatt a szexualitást teljesen háttérbe szoríthatja. Úgy érezheti, a szexnek most nincs helye az életében, hiszen számtalan nehéz kihívással kell most megküzdenie. Vannak olyan párok, akik korábban már átéltek vetélést, koraszülést, emiatt egyáltalán nem mernek szeretkezni a terhesség ideje alatt, nehogy ártsanak a magzatnak.

Meddig lehet, vagy lehet-e egyáltalán?

Kellő körültekintés mellett, egy teljesen normális, zavartalan terhesség lefolyása alatt tulajdonképpen bármeddig. Akár az utolsó pillanatig is lehetséges, hogy a párok szeretkezzenek. 
A szex természetes dolog, szervezetünk pedig jelzi, mire van szüksége. Vannak , akik ilyenkor az átlagosnál jobban kívánják a testi kontaktust, ezért nem kell attól tartani, hogy árthatnak a babának. 

Az bizonyos, hogy a szex jótékony hatást gyakorol az emberre, mind fizikailag, mind lelkileg. Oldja a feszültséget, kiegyensúlyozottabbá teszi az anyákat, és a párkapcsolatra is pozitívan hat. Az érintkezés megtartásával a kapcsolat elmélyül, a bizalom erősebbé válik, a szexuális élet nem szakad meg, így szülés után könnyebben kialakítható újra. A párok között ritkábban alakulhat ki eltávolodás, hiszen sokkal inkább összeköti őket ez az újszerű élmény.

Ha ennek ellenére bármilyen kétség merülne fel bennünk, beszéljünk kezelőorvosunkkal, nőgyógyászunkkal. Főleg, ha szeretkezés után kellemetlen tüneteket tapasztalunk!

A terhesség alatti szexciklus

A nők közel 80%-a a kezdeti időszakban nem kívánja a szeretkezést, hiszen nagyon sokan ilyenkor a legfáradékonyabbak. Az émelygés, szédelgés, és egyéb kellemetlenségek igénybe veszik a kismama testét, így azok örülnek, ha végre kialudhatják magukat. Ilyenkor nagyon fontos, hogy társunk megértően viselkedjen és átsegítsen minket ezen az időszakon.

Az első harmad vége felé, a második harmad kezdetével a nők egyre jobban vágynak a szexre. Ebben az időszakban még „mindent” lehet, nem kell feltétlenül a fiók mélyére rejteni a Kámaszútrát sem. 

A második harmadban a vér áramlása felgyorsul, a hüvely összeszűkül, így a női test sokkal érzékenyebben reagál, a férfi pedig jobban élvezheti a behatolást. Ilyenkor éri el tetőfokát a libidó, ekkor kerülhet sor a legizgatóbb szeretkezésekre is. Arról nem is beszélve, hogy a terhesség jótékony hatásai ekkor már kézzel foghatóak: a haj selymesebbé válik, a bőr puhává, bársonyosabbá, a mellek megduzzadnak és az egész test egy „lüktető érzékelő bázissá” alakul.

 


Miért nem kíván a párom?

Bizony könnyen előfordulhat, hogy párunk félelmei erősebbek a mieinknél, ezért biztosítanunk kell őt arról, hogy minden rendben van, nem árthat sem a babának, sem nekünk. Sok férfit megzavarja felesége átalakulása, hiszen az eddig szexis lányból hirtelen érett anya válik. Vannak, akik emiatt nehezen tudják elképzelni, hogy egy gömbölyödő pocakhoz simulva szeretkezzenek. Olyanok is akadnak, akik számára a terhes nő látványa annyira megindító, olyan szentséges, hogy a szex gondolata összetörné ezt a képet. Az is előfordulhat, hogy egy nem várt terhesség teljesen leblokkolja a férfi vágyát, mert az nem tudja feldolgozni a hirtelen jött apaságot.

A férfiakban is megindulnak bizonyos hormonális változások, akárcsak a nőkben. Ez hatást gyakorolhat a nemi életükre is. Van, akit felizgat párjuk látványa, van, akiben bizonytalan értéseket okoz. Emiatt semmiképp se haragudjunk társunkra, neki is időre van szüksége ahhoz, hogy azonosulni tudjon új szerepével. Ha a terhesség alatt teljesen szünetel a nemi élet, még nem jelenti azt, hogy mindennek vége. A baba születése után minden visszatér az eredeti állapotába.

 

Mi a teendő?

Legyünk türelmesek egymással, és ne hagyjuk magára társunkat az érzéseivel. Beszélgessünk minél többet és ha nem is szeretkezünk egymással, tartsuk fenn az intim kapcsolatot, hogy szülés után könnyebben visszatérhessen kiegyensúlyozott nemi életünk. Ne féljünk a változásoktól, őrizzük meg önbizalmunkat, és bátran jelezzük párunknak, ha szeretkezni támad kedvünk! 


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL