UTAZÁS

Lélegzetelállító oázisok, melyeket még biztosan nem láttál

Szerző:
Szabó Anna
Az élethez elég akár egy cseppnyi víz, és máris burjánzó édenkertté változik a táj akár egy kietlen homoksivatag kellős közepén is. A dűnék között egyszer csak váratlanul felbukkanó oázisok megigéző délibábként tárulnak a szemünk elé.

 

Huacachina oázis, Peru


A perui sivatag homokdűnéi között elterülő varázslatos kis oázisban, és a köré épült alig száz lakost számláló aprócska településen közel 450 éve nem esett eső. A pálmaligetekkel övezett Huacachina dél-nyugat Peru Ica tartományában található. Vizét nem a csapadék, hanem egy föld alatt meghúzódó vízfolyam táplálja. A kis oázis-tó vize lassan apad, ezért ma már mesterségesen is táplálják. Köré amolyan üdülő falu épült kis családi fogadókkal. Huacachinát egyre több turista keresi fel, de az oázis környéke közkedvelt a helyi homokdeszkások körében is.

Gansu oázis, Kína


Gansu tartomány északi részén, Dunhuang várostól délre, a Góbi-sivatag homokdűnéi között egy forrás tört a felszínre. A helyiek a félhold alakú kis medencét Holdsarlónak nevezték el. Mivel a forrás vize bőséges, a homok nem tudja elnyelni. Ettől a forrástól az oázis-tó az elmúlt évezredek során mindig színültig töltődött vízzel, és együtt élt a homokdűnékkel. Soha nem szárad ki, még hosszan tartó szárazság idején sem, és esős időben sem önt ki. Északi és déli oldalán egy-egy magas homokdomb húzódik, amelyeket Csilingelő hegynek neveznek. Nem azért, mert önmaguktól hangot adnának ki, hanem, mert amikor lecsúszunk a dombok oldalán a csúszás, csilingelő hangot kelt. A homokszánkázás ugyanis a sivatagban kedvelt szabadidős tevékenység.

Ubari oázis, Líbia


A Szaharában, Grema városától harminc kilométerre északra, a híres az Ubari homoktenger mellett, váratlanul kizöldül a táj. Az Ubari oázis (Ubari tavak) káprázatosan szép, azonban a víz meglepő módon igen sós. Ennek ellenére, aki akar, megmártózhat benne. Utána viszont ajánlatos tiszta vízzel is lemosni magunkat, mert a víz annyira sós, hogy szó szerint kimarja a bőrt. Néhány száz kilométerrel északabbra újabb zöldes foltok tűnnek fel. A Wadi al Hayatt völgyben még jó néhány oázis bújik a dűnék aljában.

Chebika oázis, Tunézia


Tunézia könnyen elérhető, egyre népszerűbb úti cél. A tengerparti nyaralók, a dzsipes kalandtúrások, a tuaregek és a berberek nyomát követő kultúrkirándulók mellett, Star Wars-rajongók milliói keresik fel az észak-afrikai országot. George Lucas jó néhány jelenetet rögzített Sidi Bouhel és Matmata városában, amelyek azóta forgalmas turistalátványossággá váltak. A Chebika oázis és annak környéke a Star Wars negyedik epizódjához szolgáltatott néhány remek forgatási helyszínt. 

Gaberoun, Líbia


A Szahara több csodaszép oázist is rejteget végeláthatatlan homoktengerének mélyén. Gaberoun egy régi beduin település, mely a tó nyugati felén található egy hatalmas homokdűne tövében. A települést egyszer csak elhagytak lakói, de a romok a mai napig őrzik az emléküket. Az oázis mára igazi turistalátványossággá vált, a part mentén fogadók, éttermek, sőt még ajándékbolt is nyílt. A tó vize igen sós, de azért meg lehet mártózni benne.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL