ÁLLATI CUKISÁGOK

Így lesz erős immunrendszere a kiskedvencednek

Szerző:
Szabó Anna
Az állatorvos tudomány mára sokkal hosszabb és egészségesebb életet garantál kis kedvenceink számára, életük hosszúsága és minősége a kezünkben van. Nézzük, mik az alapjai annak, hogy társállatkáink sokáig legyenek mellettünk egészségben, boldogságban.

 

Akár lakásban, akár udvaron tartjuk ebünket, a séták vagy a körülötte élő haszonállatok kapcsán gyakorta kerülnek kapcsolatba olyan mikroszkopikus lényekkel, melyek megbetegíthetik őket. Az első és legfontosabb védelmi vonaluk - a gazdihoz hasonlóan nekik is - a jól működő immunrendszer, melyet bizony erősíthetünk, elősegítve ezzel, hogy a kisebb fertőzéseket a szervezetük képes legyen legyőzni, jó esetben elkerülni!


A minőségi táplálék fontossága


Az alap természetesen náluk is a kornak és tartásmódnak megfelelő minőségi táplálék. A fajtájára jellemző rendszeres testmozgás - pl. séta, vadászat, sport – nagyon fontos, és a felesleges stressztől óvjuk őket is, illetve a koruknak, egészségi állapotuknak megfelelően válasszunk táplálék kiegészítőket számukra. Ezeket a táplálék kiegészítőket adhatjuk kúraszerűen - megelőzés gyanánt -, vagy alkalmanként, ahogy egészségi állapotukban változás áll be, pl. betegség, vemhesség, öregedés.

Mikor lehet szükség az immunvédelem javítására?


Amíg kedvencünk korának megfelelő kondíciót mutat, kedve és étvágya jó, szőre és szeme fényesen csillog, addig nincs más dolgunk, mint ezt az állapotot megőrizni. Ha a fentiekben változás áll be, esetleg ivartalanítást tervezünk, vagy bármilyen baleset, betegség éri, akkor kérhetünk tanácsot az állatorvostól: szükségét látja-e az immunrendszer támogatásának. Amennyiben a válasz igen, úgy szükség szerint adagoljunk a megszokott vagy az elrendelt diétás koszt mellé immunerősítő készítményeket.


Ásványi anyagok, vitaminok


Alaphelyzetben adhatunk kedvencünknek ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmazó gyógyhatású készítményeket, amik legtöbbször csepp vagy por formában kerülnek piacra. Szintén por vagy cseppek formájában adhatóak az emésztő rendszert támogató porbiotikumok, melyek javítják a kutyák anyagcseréjét, ezzel javítva egészségi állapotukat és a táplálék, illetve táplálék- kiegészítők hasznosulását. 

Az immunrendszer következő bástyái a vitaminok, melyeket szintén célirányosan választhatunk aszerint, hogy milyen problémával állunk szemben. Léteznek kiváló vitaminkészítmények, melyeket megfázás, esetleg bőr- vagy szőrproblémák leküzdésére javasolnak, de vannak kölyköknek vagy idős kutyáknak hasznos készítmények is.


A természet patikája


És amit felsorolni is lehetetlenség, az a természet patikája - a gyógynövények és az azokból készült csodaszerek végtelen skálája. Csak érintőlegesen: a kamilla felsőlégúti megbetegedésekre, a körömvirág a bőr bajainak enyhítésére, az Aloe vera szinte korlátlan felhasználási módokra javasolt. Láthatjuk, az immunrendszer akár a baj megelőzésében, vagy kezelésében is mennyire jól kiegészíti az állatorvos tudományt! Egy dolgot azonban ne feledjünk: egyes készítmények módosíthatják, de legalábbis befolyásolhatják az állatorvos által felírt gyógyszerek hatásait, így bármit is használunk, kérjük ki orvosunk tanácsát és ennek megfelelően járjunk el. 
Természetesen az étrend kiegészítők nem helyettesíthetik az állatorvosi kezelést, és ami szintén nagyon fontos, hogy sok betegség megelőzhető a védőoltások rendszeres beadatásával, így sorozatunk következő részében ezzel foglalkozunk. 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL