KÖZÉRZET

Ugorj bele könnyedén a sportolásba, hiú remények nélkül!

Szerző:
Szabó Anna
Tuti, hogy mindenki gondolt már életében legalább egyszer arra, hogy milyen jó is lenne lefogyni, többet sportolni, egészségesebben élni. A felvetés után pedig nincs más dolgunk, minthogy meg is valósítsuk elképzelésünket. Felnézünk az internetre, hogy iránymutatást kapjunk a sportolásról, és talán el is jutunk addig, hogy kiválasszuk a számunkra megfelelő formáját.

 

A jobbak el is mennek bevásárolni hozzá a szükséges felszerelést, esetleg még az első héten rá is szánják az idejüket a mozgásra. A nagy elhatározás után viszont hirtelen azon kapjuk magunkat, hogy nincs egy szabad percünk sem, és a kitűzött célnak a közelébe sem kerültünk.

Az a baj, hogy önvizsgálat nélkül ugrunk fejest

Mi is kell ahhoz, hogy egy új szokást építsünk be hétköznapjainkba? Kitartás mindenféleképpen. De egy új elfoglaltság attól függően is lehet kemény dió, hogy milyen a hitrendszerünk. Mi köze is lehet a hitnek a sportoláshoz? Nézzünk egy kézzelfogható példát! Egy harminc éves nő, aki az elmúlt tíz évben egyáltalán nem mozgott semmit, például a munkája miatt, most hirtelen el akar kezdeni futni. Megveszi a futócipőt, kitűzi célul, hogy lefut két háztömböt. El is indul, de alig jut el az első sarokig, máris fáradtnak és kiábrándultnak érzi magát. Aztán jobb esetben a futócsuka a szekrényben landol, rosszabb esetben viszont a közeli szemetesben. Mi volt ezzel a probléma? A példán keresztül jól láthatjuk, hogy a hölgy kitűzött maga elé egy olyan célt, ami irreális. Azért, mert ha már betöltötte a harmincat, és tíz éve nem szánt időt a mozgásra, akkor sejthetjük, milyen fogalma van a sportolásról. Valami halovány emlékkép lehet a gimis bemelegítésekről, vagy az általános iskolai ugrógödörről. Ezért ha bele szeretnénk kezdeni a sportolásba, ne tájékozatlanul tegyük, hanem kutakodjunk kicsit az interneten a lehetőségek iránt, pontosan meghatározva, hogy milyen testrészeket szeretnénk erősíteni, és azzal a tudással, hogy mit szeretnénk kapni a mozgástól.

Ha már meg van minden információ, konzultáljunk szakemberekkel

Ha kijelöltük a célt, tegyük fel, fogyni akarunk, akkor amellett, hogy mozogni szeretnénk, érdemes az étrendet is hozzá igazítani. Ezt érdemes a háziorvos meglátogatásával kezdeni. Ott a szükséges vizsgálatok elvégzése után be tudnak utalni minket a megfelelő szakemberhez. Fel lehet keresni magán, de akár a helyi kórházban dolgozó dietetikust is, aki a megfelelő menüt fogja nekünk összeállítani. Ennél a pontnál fontosnak tartom azt is megemlíteni, hogy aki csak teheti, ne vesszen el az ilyen-olyan interneten is található diéták sokaságában, mert ugyan lehet hasznos tanácsokat találni ott, de nem biztos, hogy nekünk pont az kell. Viszont ha elmegyünk egy személyes tanácsadásra a megfelelő szakemberhez, elmondjuk a céljainkat, panaszainkat, akkor bizonyos, hogy a mi elképzeléseink fognak hamarabb megvalósulni, a böngészésre szánt időt pedig felhasználhatjuk arra, hogy előkészítsük az akciótervet a továbbiakra.

Írjuk be a naptárunkba, mikor és mennyi időt tudunk magunkkal foglalkozni


Most már nem csak azt jegyezhetjük be a naptárba, hogy mikor kell menni a gyerek szülőijére, vagy, hogy mikor lesz a párunk születésnapja, hanem azt is, hogy mikor tudunk időt szánni magunkra. Ha már minden tájékoztatáson túl vagyunk, készítsünk egy tervet, mondjuk a következő hétre, hogy írásos nyoma is legyen, mikor van hivatalosan találkozónk a saját egészségtervünkkel. Fontos a fokozatosság. Mivel egy új programpontot iktatunk be mindennapjainkba, ugyanezt tesszük a testünkkel is. Neki is át kell állni egy eddig szokatlan rendszerre. Hagyjunk időt rá, és ne keseredjünk el, ha nem sikerül elsőre megfutnunk a maratont. De azzal sem érdemes stresszelni magunkat, hogy amikor nem volt időnk sportolni, akkor bünti köröket szabunk ki vagy dupla adagot. Annak sincs értelme. Csak tartsuk magunkat a kiszabott adaghoz. Engedjük meg magunknak, hogy fokozatosan épüljön be mindennapjainkba az új szokás.

„Jól van, drágám, tudom, elhatároztad magad, mint múltkor”

A párunk vagy a családtagjaink szájából ez nagyon sértően hangzik, amikor elszánjuk magunkat valamire, és az nem talál meghallgatásra. Pont azok részéről, akiktől a legjobban várnánk a biztatást. Úgy tudjuk őket megnyerni a legkönnyebben, ha leültetjük őket egy székre, és beszélünk őszintén a terveinkről. Felvázoljuk nekik a stratégiát, amivel dolgozni szeretnénk, elmondjuk lépésről lépésre, hogy mit szeretnénk elérni a sportolással. Tekintsük úgy a családunkra, mint az üzletfeleinkre, akiket most a tervünk hatékonyságáról kell meggyőzni. Ha alá tudjuk támasztani érvekkel, esetleg dokumentációval azt, hogy mennyire komoly a szándékunk, biztos a siker. Ezt pedig csak úgy tudjuk előkészíteni, ha végiggondoljuk, nekünk miért lesz jó a mozgás, és hiszünk magunkban, hogy meg tudjuk csinálni.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL