GASZTRO

Amerikai Pite

Szerző:
Szabó Anna
Kivételesen nem arról a bizonyos amerikai vígjátékról lesz szó, amely oly nagy sikert aratott szinte minden korosztály körében. Most inkább az ízlelő bimbókat támadjuk meg ezzel az isteni édességgel, amelynek elkészítése egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amennyire gondolnánk. A végeredmény azonban felér egy mesével.

 


Hozzávalók

Tésztához
• 30 dkg liszt + nyújtáshoz
• 20 dkg kockákra vágott vaj/margarin
• 10 ek porcukor
• 1 tojássárgája

Töltelékhez

• 1 kg alma
• 20 dkg cukor
• 1 kk őrölt fahéj
• 1 ek citromlé
• 5 dkg kockákra vágott vaj
• 2 marék meggy (kb 300g.)

Porcukor a tálaláshoz.

Elkészítés :

A cukrot és a lisztet összekeverjük ,majd a feldarabolt margarint
a kezeink között elmorzsoljuk. A tojássárgáját hozzáadva omlós tésztát készítünk belőle. Cipó alakúra formázzuk majd fóliába csomagolva legalább 30 percre a hűtőbe tesszük, utána formába nyújtjuk.

Ehhez a tésztához nem kell a tepsit vagy a pite formát kivajazni,mert annyira zsíros magában a tészta, hogy nem fog leragadni a végeredmény!
A töltelékhez az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, felét cikkekre vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A másik felét még úgy ahogy meg van pucolva nagylyukú sajtreszelőn lereszeljük, és kinyomkodjuk majd összekeverjük a fajéjjal, citromlével és a cukorral. Kinyomkodjuk, hogy ne legyen olyan sok leve
A tészta felét lisztezett deszkán 0,5 cm vastag lappá nyújtjuk és egy 24 cm átmérőjű kerek formát kibélelünk vele. A forma szélén kilógó részt levágjuk. A reszelt tölteléket elkeverjük a meggy ¾ részével (a többi a díszítés lesz ) és belerakjuk az aljára, majd az almaszeleteket szép sorban rápakoljuk .
Ezután 2 lehetőség is van a pite lefedésére:

1. Lehetőség :
A maradék tésztát kerek lappá nyújtjuk, ráborítjuk, és a széleket összenyomkodjuk. A felső tésztaréteget villával megszurkáljuk, hogy a sülés közben keletkező gőz elpárologhasson.

2. Lehetőség :
Az elnyújtott tésztát dereje szaggatóval csíkokra vágjuk , és a képen látható módon rácsozzuk, vagy ha nagyon szépre akarjuk akkor ahogy az a képen is látható én összesodortam a kiszaggatott tésztát. A megmaradt meggyet pedig a kis rácsokba szórtam.


A forró sütőben 25-30 perc alatt 230 fokon szép pirosra sütjük.

Forrás: Serpenyő virtuóz

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL