SZÓRAKOZÁS

Márton-napi programok országszerte

Szerző:
Szabó Anna
Márton-nap az adventi böjt előtti lakoma napja a néphagyomány szerint, amikor minden jó falat az asztalra kerül. Ezt követi egy negyven napos böjt, amit manapság már csak kevesen tartanak. Ettől függetlenül a hagyomány él, így országszerte rengeteg programmal találkozhatunk, amelyekben főszerephez jut a gasztronómia. A legáltalánosabb fogások ilyenkor a libából készült ételek, amihez dukál az újbor. Ezekből a programokból válogattunk most néhányat.

 

A hagyomány


A történet szerint Szent Márton a Római Birodalomban született a 4. században, még hozzá Savariában, ami ma Szombathely. Szent Márton katonaként élte mindennapjait, amíg álmában meg nem jelent neki Jézus, ezt követően Isten szolgálatába szegődött. Jó cselekedeteinek híre hamar szárnyra kelt, és az Anyaszentegyház ki akarta nevezni püspökké. A mindig jámbor és szerény Márton azonban elbújt a küldöttek elől egy libákkal teli ólba. A libák gágogása miatt fény derült hollétére, így végül püspökké avatták. Tiszteletére később böjt előtti lakomát rendeztek, amikor megkóstolták az újbort, és libát sütöttek. A liba mellcsontjának színéből pedig meg lehetett jósolni milyen tél várható.


Más elbeszélések szerint a hagyomány eredete a római korra tehető, amikor Márton napkor, november 11-én a tél eljövetelét és a betakarított termést ünnepelték. Ilyenkor nagy lakomát tartottak, amiben főszerepet kapott az újbor, és a különböző gasztronómiai fogások. A tisztelgés azért is volt fontos, mert úgy tartották ezzel biztosítják a jövő évi termést is.

Programok


Badacsonytomaj


Badacsonytomaj november 16-án tart vásárt az ünnep tiszteletére. Lesz tökfaragó verseny, újborkóstolás, lámpás felvonulás, vásár. Igazi kikapcsolódásnak ígérkezik a család minden tagjának. Változatos programok, szórakozás és zene, mindez a Balaton északi partján.


Debrecen


A városközpontban várja három napos programsorozat az odalátogatókat, a Kossuth téren. Főszerepben a gasztronómia, azon belül is a bor és a liba. Hagyományőrző ételek, ínycsiklandozó libaságok, minden mi szem szájnak ingere. Mindezek mellett pedig Debrecen és Eger város közös kulturális programjaival mulathatjuk az időt. A rendezvény november 7-9-ig tart.


Hajdúszoboszló


November hetedikén, Hajdúszoboszlón, a Szent István parkban is gasztrokulturális fesztivállal várják a látogatókat. Főszerepben itt is az újbor és a liba ételek lesznek, kiegészülve a sokszínű kulturális programokkal.


Nyíregyháza


November 11-én a város libaságoktól lesz hangos. A programok között még libaszépségverseny is szerepel, amire már lehet is nevezni. Ezenkívül különböző libás játékokkal, vásárral és kulturális programokkal üthetjük el az időt. Természetesen itt sem maradhatnak el a kulináris élvezetek.


Siófok


Siófok Főterén számos gasztrokaland várja a látogatókat november hetedikétől, a VI. Márton Napi Pálinkafesztivál keretében. Igazi kikapcsolódást ígér kicsiknek, nagyoknak, így egy jó családi programlehetőség lehet.


Örkény


November 14. és 16 között rendezik meg Örkényben, immáron harmadik alkalommal, a Forralt bor Fesztivál és Gasztronómiai Vásárt, ami rengeteg programot kínál. Kultúra, gasztronómia, vásár egybeolvadása, és a finom, meleg italok szívet melengető harmóniája.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL