REJTÉLY-MISZTIKA

A Tutanhamon átok - Miért haltak meg a sírt feltárók?

Szerző:
Szabó Anna
Tutanhamon az ókori Egyiptom XVIII. dinasztiájának egyik utolsó fáraója volt, kb. i.e. 1342 körül. Sírját, a Királyok völgyében 1922-ben tárták fel, mely az egyetlen, épségben megmaradt fáraósír. Azonban nem csak erről híres. Hátborzongató történetek kapcsolódnak hozzá.

A történet Tutanhamon legendájaként ismert. A sír feltárásához kacsolódik, azonban nem rögtön kezdett elterjedni, viszonylag sok időre volt szükség ahhoz, hogy a fáraó lecsapjon áldozataira. Az ókori temetkezési szokásokhoz tartozott, hogy valamilyen átkot írjanak ki, a sírt megbolygatók részére. Tutanhamon sírjának bejáratánál a következő felirat volt olvasható: „A halál szárnya meglegyinti azt, aki megzavarja a fáraó álmát." A régészek azonban nem törődtek a felirattal, tovább folytatták a feltárást.

Lord Carnavon, a feltárást vezető régész, alig egy évvel később meghalt egy légy csípése okozta vérmérgezésben, halála előtt állítólag Tutanhamon nevét mondogatta. Halála pillanatában kutyája is fájdalmasan felvonyított majd elpusztult. Nem sokkal később meghalt az öccse is, majd a korábban Carnavont ápoló nővér is. Továbbá életét vesztette Carnavon korábbi személyi titkára és annak apja is. Majd az a professzor következett, aki a sírból előkerült tárgyakat vizsgálta, nem sokkal később pedig Carnavon felesége. A résztvevők közül volt, aki depressziós lett és felakasztotta magát, volt, akit lelőttek és olyan is, aki egy fogászati kezelést követő vérmérgezésben hunyt el. Mikor a hatóságoknak ez már kezdett gyanús lenni, egy őrt küldtek a sírhoz, aki szintén meghalt.

Összesen 26-an vettek részt a régészeti munkákban. Pár éven belül pontosan ennyi ember vesztette életét, akik valamilyen módon kapcsolatba hozhatóak voltak a feltárással, vagy a feltárásban részt vevőkkel. Tudományos magyarázatot még nem találtak, bár voltak olyan feltételezések, miszerint esetleg a sírból előkerült mikroorganizmusok a felelősek a rejtélyes halálesetekért, ám ezt gyorsan elvetették. Az esetekről sokat cikkeztek egyébként a korabeli újságok. Hogy mi történhetett pontosan, máig nem tisztázott.

A fáraó múmiája most is a Királyok Völgyében található, de remélhetőleg már befejezte pusztítását.

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL