LELKIPATIKA

Önszeretet - Így csináld!

Szerző:
Szabó Anna
Míg néhány évvel ezelőtt az a közmondás járta, hogy az öndicséret gyalázat, ma már egyre többször kerül szóba szinte az élet minden területén, hogy sikert csak akkor érhetünk el, ha szeretjük önmagunkat. De hogyan csináld?

Fokozatosan

Elöljáróban jó, ha elfogadod azt, hogy ha eddig nem szeretted önmagad, akkor három nap gyakorlás után nem fogod kifordítani sarkaiból a világot, sőt gyakorlás közben talán még visszaesések is lehetnek. Légy türelmes magaddal, hiszen ez is az önszeretet része. Viszonyulj önmagadhoz szeretettel, tudd, hogy egy új útra léptél, és ha a tanulás még gyorsan is megy, az, hogy a beépülés is megtörténjen, készséggé váljon, némi időt vesz igénybe. Ha már az időnél tartunk, szánj időt magadra! Ennek már neve is van, az énidő. Egy ismert önismereti tréner egyenesen azt javasolja, hogy írd be a naptáradba, mikor találkozol saját magaddal, hogy ilyenkor azt tedd, amihez valóban kedved van, és ami feltölt. Talán az első néhány alkalommal lelkiismeret furdalásod lesz, de minél többet gyakorlod, annál könnyebben megy majd, és egyre jobban kitolódnak az időhatárok, persze a lehetőségek keretein belül. Ha ezt még nehéz most elképzelned, tedd magadévá azt az igazságot, hogy segíteni csak akkor tudsz bárkinek, ha te magad rendben vagy és minél inkább rendben vagy, annál inkább többet tudsz adni a világnak. Tehát nem csak te jársz jól, hanem a körülötted lévők is.

Gyakorlatban

Figyelj arra, mit gondolsz magadról és mi csúszik ki a szádon! Az elmúlt hetekben terítéken volt a rekordnagyságú lottónyeremény. A helyi televízió megkérdezte az utca emberét, mit kezdene ennyi pénzzel. Tizenöt emberből, tizenöt mondta azt, hogy „nincs, nekem olyan szerencsém, úgysem nyerek, ez csak egy álom." Csak egy volt, aki nem lottózott, de ő is hasonló indokkal nem kísérti a szerencsét. Ez lehet, hogy egy sarkított példa, de ugyanez vonatkozik a „pechesnek születtem, kétbalkezes vagyok, szita az agyam, csúnya vagyok",stb szófordulatokra. Ha ezt gondolod magadról, csoda, hogy nem szereted magad? Egy ekkora csődtömeget nehéz is lenne szeretni, nemde? Ám ezt csak te gondolod így! Egyáltalán nem biztos, hogy annyira rossz a helyzet, mint amennyire annak gondolod. Tudd, hogy egyedi és megismételhetetlen vagy, és megérdemled az élettől a legjobbat. Csak azért mert vagy. Ha ez az elején nehezen megy, gondolj arra, ha van gyermeked vagy háziállatod, őket önmagukért szereted. Te is ugyanolyan értékes vagy, téged is lehet csakis önmagadért szeretni.

Még több gyakorlat

Ne foglalkozz azzal, mit gondolnak mások, és ne akarj mindenkinek megfelelni. Aki szeret, ilyennek szeret, aki meg nem, az úgysem fog. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne akarj változni, csak ne tűzz ki olyan célt, amit nem lehet teljesíteni, hogy mindenkinek jó legyél. Csak magadnak légy jó, senki másnak!

Amikor teheted, állj egy tükör elé, és mondd a saját szemedbe, hogy szereted magadat. Keress valamit a tükörképeden, ami tényleg tetszik, mert ha túl nagy az ellenállás, akkor nem fog működni. Louise L. Hay szerint legalább háromszázszor kell elmondani naponta egy pozitív állítást, hogy beépüljön. Csak akkor működik, ha legalább valamennyi érzelmet bele tudsz vinni, ezért kell találnod legalább egy valamit, amit értékelni és szeretni tudsz magadon.

Ne rágódj a múlton, azt már nem lehet megváltoztatni

Vond le a tanulságokat, és tedd jobbá a jelent. Ha hibát követtél el, bocsáss meg magadnak, tudd, hogy akkor, amikor rosszat tettél, abban a pillanatban ez volt a legjobb, amire képes voltál.

Keresd mindenben a szépet, a jót

Ha valami rossz történik, nézd meg mi lehetett volna még rosszabb és máris szerencsésebbnek fogod érezni magad. Nevess, légy vidám, és adj hálát minden apró jóért. Adj másoknak mosolyt, kedvességet, csupa olyat, ami nem kerül semmibe, és meglátod, visszakapod. Akkor már könnyebb lesz az önszeretet, hiszen másoktól is megkapod majd, hogy kedvelnek téged, szeretnek a közeledben lenni. Akkor majd hirtelen rájössz, mennyire szép az élet, és jól is érzed majd magad benne. Pedig semmi más nem történt, csak a szemléleted változott meg...

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL