2018. január 18. - Piroska
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. január 18. - Piroska
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Csak semmi bébi!

Szabó Timi

Egy hosszabb kapcsolatban előbb-utóbb felmerül a vágy: le a gumival! Milyen lehetőséget válassz hát helyette, ha még nincs kedved babázni? Nincs ötleted?Válogass kedvedre és igényeidnek megfelelően!

Mechanikus módszerek:


Pesszárium

Azt bizonyára tudod, hogy a pesszárium a méhnyakra felhelyezhető kis gumiból készült sapka. De le merem fogadni, hogy nem nagyon használtad még. Magyarországon kevéssé terjedt el a módszer. Ez a fogamzásgátló eszköz a gumi óvszerhez hasonló módon, mechanikusan akadályozza meg a spermiumok bejutását a méhbe. Célszerű kombinálni zselékkel, és naptármódszerrel.

Előnye: a szervezet természetes működését nem befolyásolja

Hátránya: ha rosszul teszed fel, hatástalan. Felhelyezése kicsit körülményes...

Ára: kb. 5-10ezer forint


Gumi óvszer

Na ezt az eszközt bizony jól ismerjük, ezért különösebben nem érdemes újra bemutatni. A nemi úton terjedő betegségek ellen a leghatékonyabb védelmet nyújtja, fogamzásgátló hatása pedig 95%-os.Előnye:
olcsó, könnyen beszerezhető, használata egyszerű

Hátránya: felhelyezni csak merev állapotban lévő hímvesszőre lehet, ezzel megszakítja a szeretkezést.

Ára: 200 ft-tól


Hüvelyen belüli eszközök:


Krém

Sokan nem nem szedhetnek gyógyszert, főleg szoptatás, szülés után, ezért más módszerekkel kell védekezni. A krém valamivel finomabb eljárás a pesszáriumhoz és a gumi óvszerhez képest. A fogamzásgátló krém a spermium képességeit akadályozza, úgy, hogy roncsolja annak fejét és ostor részét, így képtelen lesz bejutni a petébe. Használata nem túl bonyolult, a krémet a hüvelybe kell feljuttatni. 10 órán át tartó azonnali védelmet nyújt. Amire figyelni kell, hogy minden szeretkezés előtt új adagot kell használni.

Előnye: gyors és egyszerű megoldás, hosszan tartó védelem

Hátránya: krémezés után nem szabad hüvelymosást alkalmazni, semmilyen formában.

Ára: 6-os csomagolásban 10ezer forint körül van


Hüvelytabletta

Szeretkezés előtt kb. 10 perccel kell felhelyezni a hüvelybe, hatása 3 órán át garantált. Minden aktus előtt új tablettára van szükség, de ezt is már 10 perccel a szexet megelőzve fel kell helyezni.

Előnye: akár a krém, ez is egyszerű megoldást jelent

Hátránya: körülményes lehet, hogy várni kell a szexre, de az előjáték részévé tehetjük. „Csak” három órás védettséget ad. Lepedőakrobaták esetleg kétszer is meggondolják majd:)

Ára: kb. ezer forint.


Hüvelytampon

Akár a krémet, vagy a tablettát, ezt is a hüvelybe kell felhelyezni szeretkezést megelőzően. A krémhez hasonlóan azonnali, de hosszabb, 24 órás védelmet nyújt. A tampont legfeljebb egy napig használhatod. Legkorábban az utolsó együttlét után egy órával távolítható el. Szeretkezés után kizárólag külső tisztálkodás megengedett, a hüvelyöblítés tilos, akár a krém esetében is.

Előnye: hosszan tartó védelem, egy egész napra. Enyhe fertőtlenítő hatása is van.

Hátránya: az érzés zavaró lehet, de idővel megszokható.

Ára: hatos csomagolásban kb. ezer- 3ezer forint közötti áron kapható.

 

Hormon alapú készítmények:

Tabletta

A legnépszerűbb fogamzásgátló módszer a tabletta szedés. A naponta (lehetőleg azonos időpontban) szedett gyógyszert a menstruáció megindulása előtti nap kell abbahagyni és a menstruáció elmúlását követően kell újra elkezdeni a szedését. Összetétele gyógyszerenként változó lehet, ma már a csökkentett hormontartalmú készítmények vannak többségben.

Előnye: szabályozza a ciklust, szinte percre pontossá teszi. Enyhíti a görcsöket és szabályozza a távozó vér mennyiségét.

Hátránya: minden nap azonos időben kell bevenni és még így sem 100%-os a védettség. Ezer nőből  4-5 esik teherbe gyógyszer mellett.

Ára: gyógyszerenként változó, 1500-2000 forint között mozog egy havi adag.


Injekció

Ma már egyre elterjedtebb a hosszan tartó hatásáról ismert injekció. Hatékonysága a tablettához hasonló. Hatása a progesteron tartalmától függően 8-12 hétig is aktív lehet, ez idő alatt szinte 100%-os védettséget nyújt.


Előnye: gondtalanul szeretkezhetsz és nem kell napi kontroll alatt tartani a fogamzásgátlást.

Hátránya: csak azok számára hátrányos, akik félnek a tűtől.

Ára: kb. 1000 forint


Implantátum

Ez a bő alá beültetett kapszula megjelenésétől kezdve igen nagy népszerűségnek örvendett. Egyetlen gond volt vele: az eltávolítása. Ez ugyanis elég fájdalmas lehet. Hazánkban ugyan nem terjedt el, de a határon túl receptre pl. Németországban könnyen beszerezhető.

Előnye: biztonságos, kényelmes, egyesek hatása akár 3 évig is eltarthat.

Hátránya: igen sokba kerül, eltávolítása fájdalmas.

Ára: 50ezer forint feletti összeg körül kapható.


Tapasz

A menstruáció előtti és utáni időszakban használható lapocskát hetente kell alkalmazni. Európában már elterjedt módszer. A nagyjából 5 cm-es négyzet alakú ragasztós lap, olyan, mint a nikotin tapasz, vállra, alhasra, hátra helyezhetsz el. Egy hétig nyújt biztonságot, a tapaszt majd két alkalommal cserélni kell egészen a menstruáció indulásáig, amikor egy hétig szüneteltetni kell a használatát.

Előnye: mivel kikerüli az emésztőrendszert, a gyomorpanaszokban szenvedők számára előnyös eszköz. Csak heti egyszer kell felragasztani, így nem feledkezel meg róla, mint a gyógyszerről. Biztonságos.

Hátránya: esetleg zavaró lehet, hogy a test külső részén helyezkedik el. Előfordulhatnak mellékhatások, ahogy a gyógyszer esetében is. Nem mindenki bírja. Okozhat mellfeszülést, rossz közérzetet. A tapasztalatok megoszlanak a tartósságáról. Vannak, akik szaunában is gond nélkül viselik, míg másoknál egy zuhanyzás is leoldhatja.

Ára: külföldi ára kb. 8-10ezer forint. Egy havi adag.


Esemény utáni tabletta

Ha már megtörtént a „baj”, nem sok lehetőség van, csak az esemény utáni tabletta. A tabletta hormontartalma a pete beágyazódását akadályozza meg a méh nyálkahártyájába. Az egyik fajta gyógyszert a közösülés után amint lehetséges, be kell venni, majd 8 óra elteltével még egyet. Egy másik típusnál a szeretkezést követő 72 órán belül kell bevenni két tablettát, majd 12 óra múlva még egyet.

Előnye: ad-hoc jelleggel mint egyetlen megoldás biztonságérzetet nyújt.

Hátránya: magas hormontartalma miatt nem ajánlatos gyakori alkalmazása

Ára: 2-3ezer forint körül mozog


Méhen belüli fogamzásgátlás:


A spirál és más méhen belüli eszközök

A T betű formájú műanyag eszköz hormonnal töltött kis hengert foglal magába. Felhelyezés után öt évig nyújt védettséget. Előnye, hogy nem végleges, ellentétben a sterilizálással. Eltávolítását követően gond nélkül visszaáll a termékenység.

Előnye: hosszan tartó védelem és nem végleges megoldás.

Hátránya: nőgyógyászati beavatkozást igényel

Ára: kb. 35ezer forint

A spirál gyakorlatilag egy szintén műanyag méhbe helyezett idegen eszköz. Főként azoknak ajánlják, akik már szültek. Biztonsággal alkalmazzák és hosszú távú védettséget nyújt.

Előnye: hosszan tartó szinte végleges megoldás

Hátránya: nőgyógyászati beavatkozást igényel

Ára: 4-25ezer forint között mozog.


Természetes módszerek:


Megszakított közösülés

A technika lényege, hogy az orgazmus előtt a férfi kihúzza péniszét a hüvelyből. Szerintem szinte mindannyian átéltük már életünkben ezt a nemes pillanatot. Az ejakulációt megelőzően is lehet váladékozás, így nem ajánlott módszer a biztonságos fogamzásgátláshoz.

Előnye: nem igényel semmilyen eszközt, teljesen természetes, ingyenes.

Hátránya: nem garantálja a védelmet. A statisztika szerint 4 nőből egy szinte biztosan teherbe esik a módszer mellett.


Naptármódszer

Akár a megszakított szeretkezés, semmiféle garancia nincs arra, hogy esetlegesen ne ess teherbe. A módszer lényege a szabályos menstruációs cikluson alapszik. Igazán csak akkor működik, ha valakinek teljesen szabályos a ciklusa. Elméletileg a ciklus 19.-és a következő ciklus 9. napja között szeretkezhetsz védekezés nélkül...

Előnye: nem igényel semmilyen eszközt, teljesen természetes, ingyenes.

Hátránya: egyáltalán nem biztonságos.


Hőmérőzés

Anno igen elterjedt módszer volt, ám túl magas a rizikófaktora. A ciklus első felében a tüszőfázisban a test hőmérséklete 37 fok alatt marad és ingadozik. Peteéréskor ha három egymást követő napon a reggeli ébredéskor mérve magasabb a testhőmérséklet, könnyű teherbe esni. Erre a megfigyelésre alapozva a peteérés napjait elkerülve lehet szeretkezni.

Előnye: természetes, ingyenes

Hátránya: macerás módszer a rendszeres mérés, és egyáltalán nem garantált a biztonság.

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Válasz egy álarcot, és fedezd fel a legmélyebb vágyadat! - Képes lélekelemző teszt

Válasz egy álarcot, és fedezd fel a legmélyebb vágyadat! - Képes lélekelemző teszt

Mindannyian álmodunk, célokat tűzünk ki, sikeres életre vágyunk, és hatalmas boldogság az, amikor az életünk úgy alakul, ahogy szeretnénk. Ám sokan nem is tudják, hogy mit akarnak valójában. Az álarcok bizony nem titkolóznak, feltárják és elárulják még a legmélyebb vágyaidat is. Gondolkodás nélkül válasz egy maszkot és feltárul előtted, mit is szeretnél igazán!

Tovább »
Mennyi szerencsét hoz neked 2018-ra a kínai Szerencsesárkány? - Húzz egy lapot, és megtudod!

Mennyi szerencsét hoz neked 2018-ra a kínai Szerencsesárkány? - Húzz egy lapot, és megtudod!

A kínaiaknál és az ázsiai országokban mindig is nagy tiszteletnek örvendett a bölcs, a hatalmas, a mágikus erővel bíró sárkány. Legendáikból tudhatjuk, hogy számos sárkányfajta létezik, de köztük az egyik legkedveltebb, akinek mindig igyekeznek elnyerni az áldását, az a Szerencsesárkány, aki most megjósolja neked, hogy mennyi szerencse vár rád az idei évben!

Tovább »
5 módszer, amellyel fejlesztheted a szülői intuícióidat - Érdemes bízni a megérzéseidben

5 módszer, amellyel fejlesztheted a szülői intuícióidat - Érdemes bízni a megérzéseidben

Ha szülő vagy, akkor valószínűleg már kerültél olyan szituációba a gyermekeddel kapcsolatban, ahol a megérzéseidre volt szükség. Köztudott, hogy sokszor találóak ezek a megérzések a gyermek életével kapcsolatban, az egészségével és azzal is, hogy éppen mit érez. Ám, mint a GPS, ez is akkor működik, ha figyelmet fordítasz rá és követed.

Tovább »

Kalkulátor

Karácsonyi süteményözön

A legjobb, és legfinomabb sütemények receptjei egy helyen. Induljon a karácsonyi sütés!

Még több kalkulátor »

Szakértők

S.Tóth Márta

Life-, business coaching

Kérdezz! »
Összes szakértő »
S.Tóth Márta

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép