Karácsony egyik dísze a virág

 

Mikulásvirág

Bár vannak apró, jelentéktelen kis virágai is, élénkpiros, a Mikulás köpenyére emlékeztető felső levelei az igazi díszei. Ezek az így nevezett fellevelek, ha jól tartjuk a növényt, január végéig, február közepéig változatlanul megmaradnak eredeti szépségükben.


Erősen fűtött lakásban naponta kell öntözni, mert ha kiszárad, elhullatja leveleit. Ha a következő évben is gyönyörködni szeretnénk benne, a piros fellevelek elhullatása után fokozatosan csökkentsük öntözését, hagyjuk, hogy alsó zöld levelei is elszáradjanak. Ezután vágjuk vissza kb. 10-15 cm-re, és hagyjuk pihenni egy félreeső sarokban, de 10-12 naponként nedvesítsük meg egy kicsit a növényt is, a földjét is. Május végén ültessük át virágföldbe, amibe keverjünk hansági tőzeget is. Amikor kezdenek kibújni az új levelek, kéthetenként tápoldattal is locsoljuk. A nyári időszakban, ha van erkélyünk, kertünk, vigyük ki a szabadba, de vigyázzunk, ne tegyük tűző napra. Mielőtt az őszi éjszakai fagyok beállnának, vigyük vissza a növényt a szobába (kb. október elején). Ha jól ápoltuk, november végén, december elején ismét virágozni fog, illetve jelentkeznek díszes, piros levelei.


Karácsonyi kaktusz


Másik jellegzetes téli virágunk a karácsonyi kaktusz, melyet általában december elejétől láthatunk a virágboltokban feltűnni. A növénynek erős rózsaszín, pirosas virágai vannak. Kelet-Brazília őserdeiből származik, ott a fák ágai között összegyűlt korhadékban tenyészik. A leghálásabb szobanövények egyike, mert rengeteg, igen dekoratív virágot hoz, de nevelése nem egyszerű. Mindkét növény szépségét kiemeli, ha ízléses díszcserépbe tesszük, és néhány szép fenyőgallyal, esetleg szalaggal díszítjük.A 14-16 fokos hőmérsékletet kedveli, ezért távfűtéses lakásokban hamar elpusztul, inkább a világos, hűvös télikertekben, régi házak kiugróiban, üveges verandákban érzi jól magát. Novemberben egy-két hétig a szokottnál kevésbé locsoljuk, hogy karácsonyra virágba boruljon. Mikor bimbói kezdenek megjelenni, öntözzük rendszeresen, tíznaponként tápoldattal is, míg csak a kinyílt virágok le nem hullanak. A továbbiakban azután ismét csak hetenként egyszer adjunk neki vizet. Március közepén ültessük át, földjébe keverjünk hansági tőzeget. Ekkor dugványozással könnyen szaporítható is. Nyáron félárnyékos helyen tartsuk, ősszel vigyük vissza a lakásba, hogy karácsonyra ismét teljese pompájában díszítse lakásunkat.

 

  

Tetszenek ezek a képeslapok? Küld el valakinek! >>>

 

 

 

 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL