2017. október 23. - Gyöngyi
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2017. október 23. - Gyöngyi
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Baba a rendelőben

V.K.

Tetszik, vagy sem, a doktor nénit/bácsit időnként meg kell látogatni. Márpedig ettől általában sem a szülő, sem a gyermek nincs túlságosan feldobódva. Mire figyelj az orvosválasztáskor, és hogyan könnyíthetsz az ezzel kapcsolatos problémákon? - erről szól a cikkünk.

 

Az orvosválasztás


Ma Magyarországon szabad orvosválasztás van. Ez azt jelenti, hogy nem muszáj a lakókörzetedben rendelő doktorhoz leadni a baba TAJ kártyáját. Ha úgy tetszik, a szomszéd, vagy akár a harmadik városban is kereshetsz háziorvost a gyermeked számára. A leendő orvos kiválasztása már jóval a pici születése előtt meg kell, hogy történjen. Az időben meghozott döntés mindkettőtök számára fontos: a doktor felkészül az új kis páciens fogadására, te pedig felírathatod nála a kezdő csomagot, amelyre már a kórházból való hazatérés napján szükségetek lesz. A választásban segítséget kérhetsz ismerős kismamáktól, de a védőnőnek is feladata, hogy a terhesség vége felé tájékoztasson a lehetőségekről.

A legfontosabb szempont természetesen az orvos szakmai felkészültsége, melyet azonban úgy vélem, bátran megelőlegezhetünk számára. Ettől jóval problémásabb a bánásmód, melyben a doktor részesíti kis betegeit. Nem vagyunk egyformák, és a fehér köpenyes ember is ember. Tisztázd magadban, hogy mit vársz el a gyermekorvostól, s ezután válaszd azt, aki az ismerőseid beszámolója alapján leginkább megfelel az elvárásaidnak. (Mennyi időt szán a betegre? Kihívható-e házhoz, ha arra van szükség? Elérhető-e hétvégén? Stb.) Vonzó lehet egy tőletek távoli ponton rendelő szakember, aki a barátnőid elbeszélése alapján mindig türelmes, és bármikor ugrasztható. Ám ne hagyd figyelmen kívül a tényt, hogy egy beteg gyerekkel nem könnyű átbumlizni a városon (vagy épp két településsel távolabbra utazni…), ezért a döntés meghozatala előtt gondosan mérlegelj!


Egészséges baba a rendelőben


Az első félévben havonta, később ettől ritkábban kell védőnői tanácsadásra vinned a babádat. Ezek a konzultációk rendszerint egy kijelölt időpontban, a gyermekorvos rendelőjében, az ő jelenlétében történnek. Ilyenkor a doktor megvizsgálja a babát, a védőnő pedig leméri a súlyát, a hosszát, a fej-és mellkas körfogatát. Az esedékes védőoltásokra is ekkor kerül sor.
Mindenkinek megkönnyíted a dolgát, ha ezekre az alkalmakra könnyen le-és felvehető ruhákat adsz a babára. Amennyiben előre egyeztetett időpontod van, kalkuláld bele, hogy a rendelőbe a már levetkőztetett, vizsgálatra felkészített csecsemőt kell bevinned.


Minden tanácsadásra vigyél magaddal plusz pelenkát, törlőkendőt és popsikrémet, valamint egy textilpelenkát is, amelyre majd lefekteted a babát, a mérések és a vizsgálat idején. A legtöbb váróteremben kellően meleg van, mégis fontos, hogy míg várakoztok, takard be a pici hátát és mellkasát, nehogy megfázzon. A kérdéseidet, problémáidat előre gondold át (akár jegyzetet is készíthetsz), nehogy elfelejts valamit! Ilyenkor írathatod fel a szükséges recepteket és a tápszert is.


FONTOS! Beteg babát soha ne vigyél tanácsadásra!


Beteg baba a rendelőben


Sajnos elkerülhetetlen, hogy időnként betegségek támadják meg a gyermekeket. A már beszélni tudó csöppségek szavakkal fejezik ki, hogy mit éreznek, mijük fáj. De mi a helyzet a csecsemőkkel, és a még nem beszélő kisgyerekekkel? Indokolt orvoshoz vinni a gyermekedet, ha magas láza van, vagy a nem túl magas láz több napon át nem csillapodik. Ha valamilyen baleset, ütés, sérülés érte. Ha többször hány és hasmenése van. Ha ismeretlen eredetű kiütések, vagy más elváltozások jelentek meg a testén. Ha lenyelt valamilyen idegen tárgyat, illetve minden olyan esetben, amikor a viselkedése hirtelen megváltozik: sokat sír, aluszékony, vagy éppen álmatlanságban szenved, étvágytalan, kedvetlen, lehangolt.

Természetesen nem kell azonnal valamilyen súlyos kórra gondolnod. Elképzelhető, hogy a baba csupán fogzik, vagy érzékeny az időjárási frontokra. Mégis jobb a bizonyosság. Inkább vidd el többször fölöslegesen, mint egyszer nem, amikor pedig fontos lenne. A gyermekorvosi rendelők többségében van elkülönített fertőző váróterem, vagy legalább fertőző bejárat. Amennyiben a legkisebb esélye is van annak, hogy a babád fertőző betegségben szenved, ezen keresztül közelítsd meg a rendelőt! (Előzetesen egyeztess a doktorral!)


A fehér köpenyes „Mumus”


Kezdetben a babák általában nem idegenkednek a doktor nénitől/bácsitól, lévén még képtelenek különbséget tenni az egyes személyek és helyek között. Később azonban, mind több élmény (és sajnos, általában kellemetlen élmény) marad meg az emlékezetükben, annál inkább tiltakoznak, nem ritkán már a rendelőhöz vezető úton. A kicsik meglepő érzékenységgel tudják összekapcsolni az injekció okozta fájdalmat a doktor arcával, vagy akár a rendelőben uralkodó szagokkal. Elég, ha a kapcsolt elemekből csak az egyik jelentkezik, azonnal féktelen sírásban törhetnek ki. Ez több szempontból sem kedvező: a gyermek felzaklatja magát, megnehezíti az orvos munkáját, és szinte lehetetlenné teszi, hogy feltegyed a kérdéseidet. Sokat könnyíthetsz a helyzeten, ha már jó előre, otthon tisztázod a kicsivel, hogy hová is készültök. Nem biztos, hogy érti a szavaidat, de a sajátos kommunikáció működik közöttetek: érzi majd, hogy milyen a hangulatod. Éppen ezért fontos, hogy nyugodt és kiegyensúlyozott legyél, amikor orvoshoz mentek. Ha késésben vagy és kapkodsz, vagy éppen előre szorongsz a babád viselkedése miatt, azt biztosan megérzi rajtad, és ő is zaklatottá válik.


Nagyobb gyerekekkel elvihetitek a kedvenc játékát, párnáját, vagy más tárgyat, amely megnyugtatja. Amíg várakoztok, és a vizsgálat közben is halkan beszélj hozzá, nyugtatgasd, akár még énekelheted is a kedvenc dalocskáját. Ha ezek közül egyik sem segít, kérhetsz segítséget az apától, vagy valamelyik nagymamától, esetleg más személytől, akit a baba ismer és kedvel. Soha ne ijesztgesd még játékból sem a doktorral, a védőnővel, vagy injekcióval! Előfordulhat azonban, hogy minden igyekezeted és óvintézkedésed ellenére a gyermeked végigüvölti a doktorral való találkozást. Emiatt ne érezd kellemetlenül magad, teljesen természetes védekezési reakció a babád részéről. A legtöbb orvos megszokta, hogy nem népszerű a gyerekek körében, és gond nélkül végzi a dolgát a síró páciens mellett is. Sőt, a rendelők általában jól felszereltek különféle játékokkal, állatkákkal, színes képekkel és meglepetésekkel.

Hazaérve, bárhogyan is sült el a látogatás, mindig dicsérd meg a csemetédet, amiért ügyesen és hősiesen viselkedett. Hiszen gondolj bele: ugyan már régóta nem fakadsz sírva a rendelőben, azért te sem szívesen találkozol a háziorvosoddal.

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Állandó éhségérzet gyötör? - Ez a 4 ok állhat a háttérben

Állandó éhségérzet gyötör? - Ez a 4 ok állhat a háttérben

Valószínűleg tapasztaltad már azt, hogy látszólag kiadósan megreggeliztél, és – noha messze még az ebéd – ismét azt érzed, hogy nagyon éhes vagy. Miközben korog a gyomrod, megkérdezed magadtól, hogy mit csináltál rosszul. Az állandó éhségérzetnek néhány egyszerű oka van, és viszonylag könnyedén meg is szüntethető. Íme, a dietetikusok tanácsai.

Tovább »
Lenyűgöző matematikai egyenlet, amely állatokból áll az adatok helyett

Lenyűgöző matematikai egyenlet, amely állatokból áll az adatok helyett

Egyetemes igazság az, hogy legtöbben gyűlöltük a matematikát, amikor fiatalok voltunk. Amikor a meg persze a jegyeink romlottak, hiába mondtuk a szülőknek, hogy „Olyan nehéz!", „Nem értem!", meg hogy „Nem tudok semmit!" De ha talán ilyen cuki feladatok lettek volna, mint ez az állatkás, több kedvünk lett volna agyalni rajta. Hogy érzed így felnőtt fejjel, megbírod ezt oldani?

Tovább »
A varázserdők misztikus üzenete neked - Képes személyiségteszt

A varázserdők misztikus üzenete neked - Képes személyiségteszt

Wass Albert szerint, ha jó füled van és érted az erdő nyelvét, akkor meghallhatod azokat a csodaszép meséket, amiket a forrás, a csermely, a patak tündére elmond ilyenkor a fáknak. Szeretnéd tudni, hogy rólad mit mesél az erdő? Olvass tovább és kiderül.

Tovább »

Kalkulátor

Hajfestési kisokos

A rengeteg hajfestéknek, színezőnek köszönhetően szabad utat engedhetsz a fantáziádnak. Ám a drasztikus módon történő beavatkozás nem mindig marad következmények nélkül. Tudj meg hát mindent a hajfestési módszerekről, mielőtt belevágsz!

Még több kalkulátor »

Szakértők

Búza Judit

Spirituális fejlesztő

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Búza Judit

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép