Vitamin- és ásványianyag-tartalmuk sem lebecsülendő, viszont zsírban szegények. A baromfitermékeknek tehát figyelemre méltó előnyük van a táplálkozás szempontjából, a többi állati eredetű élelmiszerrel - húsokkal - szemben.
A baromfihúsoknak további nagy előnye, hogy kedvező jegyeiket konyhatechnikai elkészítésük - sütés, főzés, párolás - során is megtartják. Sütés közben jelentős mennyiségű vizet veszítenek, így tápanyag-tartalmuk koncentrálódik. Zsírtartalmuk elegendő ahhoz, hogy más zsírok és olajok hozzáadása nélkül, önmagukban süthetők legyenek - például grillcsirke -, de a kész hús zsír- és energiatartalma még mindig lényegesen alacsonyabb, mint más, nem szárnyas húsoké. Ennek folytán az egészséges táplálkozásban is jelentős előnyük van.
A baromfihúsok - baromfi termékek - elsősorban kedvező biológiai értékük, valamint a nagy biztonsággal való előállíthatóságuk, a fogyasztó számára a mindenkori elérhetőségük és az étkezési szokások - tradíciók - folytán igen jelentős szerepet töltenek be az ember táplálkozásában. A baromfihúsok Magyarországon is közkedveltek, a magyar konyha nélkülözhetetlen alapanyagai.
Megnevezés | Energia | Energia (kJ) | Fehérje (kcal) | Zsír (g) | Szénhidrát (g) |
csirkemell | 470 | 112 | 24,7 | 1,0 | 0,5 |
csirkecomb | 571 | 136 | 20,9 | 5,2 | 0,5 |
csirkemáj | 538 | 128 | 20,0 | 3,7 | 3,0 |
tyúkhús | 588 | 140 | 19,0 | 6,5 | 0,4 |
pulykahús | 731 | 174 | 20,5 | 9,5 | 0,4 |
kacsa | 802 | 191 | 19,0 | 12,0 | 0,4 |
liba | 853 | 203 | 18,5 | 13,6 | 0,3 |
libamáj | 1961 | 467 | 22,1 | 40,2 | 0,5 |
galamb | 546 | 130 | 19,6 | 5,0 | 1,2 |
Forrás: Bíró-Lindner: Tápanyagtáblázat
A baromfihúsokon belül a pulykahús előnye, hogy zsírszegény, fehér és vörös húsából szinte mindenféle étel könnyen elkészíthető. Ráadásul a többi húsfélével összehasonlítva a pulyka jelentős mértékben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, amelyek segítik a szív- és érrendszer védelmét.
A pulykahús fogyasztása egész Európában látványos fejlődésnek indult, Magyarországon alig fél évtized alatt négyszeresére emelkedett. Hazánk a világ 3. legnagyobb pulykafogyasztó nemzete, az USA és Izrael után: 5,5 kg/fő/év a magyarok átlagos pulykahús fogyasztása.
A baromfihúsoknak további nagy előnye, hogy kedvező jegyeiket konyhatechnikai elkészítésük - sütés, főzés, párolás - során is megtartják. Sütés közben jelentős mennyiségű vizet veszítenek, így tápanyag-tartalmuk koncentrálódik.
A pulyka melle a legsoványabb húsok közé sorolható, amely zöldséggel, esetleg gyümölccsel kombinálva a csirkéhez hasonló étrendekbe javasolható. Zsírtartalma nem éri el az 1%-ot.
A Gallicoop Natura pulykamell filéje Magyar Baromfi Védjeggyel ellátott, megbízható termék. A védjeggyel ellátott termékek szigorú minőségellenőrzésen esnek át, így biztosak lehetünk benne, hogy a vele ellátott áruk biztonságosak: útjuk nyomon követhető a tojástól a polcig. A védjegy ezen kívül szavatolja, hogy a termékek kizárólag magyar farmokon, magyar takarmánnyal nevelt baromfiból készülnek, és nem tartalmaznak egészségünkre ártalmas anyagokat.
A Gallicoop fokozottan figyel az egészséges táplálkozás népszerűsítésére, amelynek jegyében kifogástalan minőségű és egészséges termékeket kínál a fogyasztóknak.
A cég tavaly ünnepelte 25 éves születésnapját, és jelenleg Magyarország legnagyobb pulykafeldolgozója. A szarvasi pulyakfeldolgozónak nagy szerepe volt és van abban, hogy Magyarország a világ 3. legnagyobb pulykafogyasztó nemzete, az USA és Izrael után: 5,5 kg/fő/év a magyarok átlagos pulykahús fogyasztása. A Gallicoop export tevékenysége is folyamatosan bővült, míg mára elérték, hogy több mint 40 országba szállítanak.
25 év alatt sikeresen elérte a Gallicoop, hogy mint vállalat és márkanév egyet jelent a megbízható, egészség¬es és magas minőségű termékekkel, amellyel a kö¬zeli és távoli jövőben még több fogyasztót szándékozik megnyerni mind hazánkban és határainkon túl.
További információ és termékek itt >>
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK