Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Bográcsos ököruszálypörkölt

Szerző:
Szabó Anna
A nyár nem lehet teljes bográcsozás nélkül. Nagyszerű élményben lehet részünk, ha kint a természetben készítjük el ezt az ínycsiklandó ételt. Remek kikapcsolódás mindenki számára.

Bográcsos ököruszálypörkölt

Hozzávalók:
- 1 kg marhafarok
- 1,5 kg marhalábszár
- 4 közepes fej hagyma
- olaj
- 10 dkg házi őrölt pirospaprika
- 1 fej fokhagyma
- fél tubus csemege Piros Arany paprikakrém vagy csípős
- 1 kiskanál őrölt fekete bors
- 0,5 liter száraz vörösbor
A pácoláshoz:
- 3 mokkáskanál húspuhító só
- 3 evőkanál ételízesítő
- 2 kiskanál bazsalikom
- 2 kiskanál kakukkfű
- 2 kiskanál koriander
- 2 kiskanál őrölt fűszerkömény
- 2 mokkáskanál majoránna

A húsokat a bográcsozás előtti napon előkészítjük, lehártyázzuk, inas részeiket lefejtjük, majd a lábszárat 2 centis kockákra, a farkat ujjnyi vastag szeletekre daraboljuk. Ezután nagy tálba rakjuk, és a pácoláshoz való fűszerekkel jól összekeverjük. Lefóliázzuk, egy éjjelen át a hűtőben pihentetjük. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és bográcsban olajon kis tűzön megfonnyasztjuk.
A pácolt húsokat nem csepegtetjük le, így rakjuk a bográcsba, zsírjára pirítjuk, majd megszórjuk pirospaprikával. Egy pohár vizet öntünk rá. Zúzott fokhagymát teszünk rá, lefedve kis láng fölött főzzük. Többször megkeverjük, és a többi fűszert is hozzáadjuk. Az elpárolgott folyadékot folyamatosan pótoljuk. Amikor már a hús félig megpuhult, a vörösbor felét hozzáöntjük, a többit majd akkor öntjük hozzá, amikor már majdnem kész. A sózással vigyáznunk kell, mert a Piros Arany és az egyéb ízesítők is tartalmaznak sót.


Sós burgonyával, galuskával vagy tarhonyával tálaljuk. Fogyasszunk mellé savanyúságot.

Elkészítési ideje: 2,5 óra

Italajánló: Szekszárdi Kékfrankos

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL