Hozzávalók 10 db-hoz
- 50 dkg liszt
- 3 ek porcukor
- 1 tk só
- 2 db tojássárgája
- 2,5 dl tej
- 5 dkg vaj
- 2,5 dkg élesztő
- 1 kisebb üveg eperdzsem
A lekenéshez, szóráshoz
- 4-5 ek kristálycukor
- 1 ek őrölt fahéj
- 3 dkg vaj
Elkészítés
Az élesztőt futtassuk fel egy kevés langyos, cukros tejben, a vajat olvasszuk fel, és hagyjuk langyosra hűlni. A tojások sárgáját keverjük simára a porcukorral, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat, és a maradék tejet. Ezután öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, végül kanalazzuk hozzá a sóval összekevert lisztet. Indítsuk el a dagasztó programot - természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát.
A megdagasztott tésztát tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, és langyos helyen kelesszük 45-50 percig. Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki egy lisztezett felületre, felezzük el, és mindegyik tésztadarabot osszuk el öt-öt egyenlő részre. A feldarabolt tésztákat formázzuk gombóccá.
A megformázott gombócokból egyesével nyújtsunk hosszú csíkokat, majd a tészta egyharmad részét vágjuk be több helyen derelyevágóval (vagy éles késsel). A másik felére vékony csíkba kanalazzuk rá az eperdzsemet, hajtsuk be a két szélét, végül tekerjük fel. (A két szélét azért kell behajtani, hogy sütés közben a dzsem ne folyjon ki.)
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, és helyezzük el egymástól kicsit távolabb a megformázott rudakat. Takarjuk le egy konyharuhával, és kelesszük újra 45-50 percig.
Helyezzük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük kb. 15 perc alatt szép pirosra. A sütőből kivéve a forró tésztát kenjük le olvasztott vajjal, szórjuk meg a cukros, fahéjas keverékkel, helyezzük rácsra, és hűtsük ki.
Forrás és képek: Gizi receptjei
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK