Hozzávalók - 3-4 db-hoz
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
-1-2 ek tejföl
- 1 ek hideg víz
- csipet só
- 1 cs vaníliás cukor
Elkészítés
A lisztet egy csipet sóval, és a vaníliás cukorral összekeverjük, hozzáadjuk a vajat, majd gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Végül kanalanként beletesszük a tejfölt és a vizet, majd összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Végül folpack fóliába csomagolva a hűtőszekrénybe helyezzük legalább 60 percre. Közben elkészítjük a tölteléket.
Töltelék hozzávalói
- 2-3 marék dió
- 25 dkg mascarpone
- barna cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
- fahéj
- cseresznye
- 1 db tojás
A töltelék elkészítése
Egy tepsibe beletesszük a diót, majd előmelegített sütőbe helyezzük és közepes lángon 5-6 percig pirítjuk. (Figyelni kell, nehogy megégjen!) A sütőből kivéve teljesen kihűtjük és ledaráljuk.
A mascarponét simára keverjük az ízlés szerinti mennyiségű barna cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal, majd hozzáadjuk az előzőleg ledarált pörkölt diót is.
A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, és lecsepegtetjük.
A tésztát kivesszük a hűtőből, jó vékonyra kinyújtjuk, majd a kinyújtott tésztából kivágunk 3-4 nagyobb kört. (Legjobb, ha ehhez egy fedőt használunk, és azt vágjuk körbe.) Mindegyik kör közepére rákanalazunk a mascarponés, diós krémből, majd úgy simítjuk el, hogy maradjon a szélétől egy kb. 2 cm-es üres tésztacsík.
Megpakoljuk a krém tetejét magozott cseresznyével, megszórjuk egy kevés barna cukorral, és őrölt fahéjjal, majd az üresen maradt tésztarészt szépen felhajtogatjuk a töltelékre. Az egész tojást felverjük, megkenjük vele a tésztát, és megszórjuk apróra vágott dióval.
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd egymástól kicsit távolabb ráhelyezzük a megtöltött tésztát. Előmelegített sütőbe helyezzük, és közepes lángon 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK