Tészta hozzávalói
- 20 dkg liszt
- 8 dkg sertészsír (vagy 10 dk vaj)
- 1/2 mk só
- 1 tojás
- 1 ek víz
- kakukkfű
Elkészítés
A lisztet, a sót, és a kakukkfüvet alaposan összekeverjük, hozzáadjuk a zsírt (vagy a vajat) és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. A tojást kevés vízzel felverjük, majd a morzsalékos liszthez keverjük, és összegyúrjuk. Végül fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrénybe tesszük 30 percre pihentetni.
A piteformát vajjal kikenjük, kibéleljük a kinyújtott tésztával, a tetejére sütőpapírt helyezünk és megtöltjük nehezékkel - például rizzsel. Előmelegített sütőben közepes lángon 20-25 perc alatt elősütjük, majd a sütőből kivéve levesszük róla a nehezékkel feltöltött sütőpapírt, és megkenjük a tésztát, felvert tojással. Visszahelyezzük a sütőbe, és még 5-7 percig sütjük. (A tojással való megkenésre és sütésre azért van szükség, hogy a tészta ne szívja majd magába a nedves tölteléket.)
Töltelék
- 30 dkg zöldborsó
- 25 dkg ricotta
- 3 db tojás
- 1 dl tejszín
- só
- őrölt fehérbors
- fokhagyma
- sajt (ízlés szerint)
Egy tálba beleütjük az egész tojásokat, hozzáadjuk a ricottát, a tejszínt, a sót, az őrölt borsot, az ízlés szerinti mennyiségű fokhagymát, és alaposan összekeverjük. A végén hozzáadjuk a zöldborsót, amivel szintén összekeverjük. Az elősütött tésztára öntjük, tetejére sajtot reszelünk, majd visszatesszük a meleg sütőbe, és közepes lángon 25-30 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyjuk, és felszeletelve tálaljuk.
Forrás és képek: Gizi receptjei
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK