Kitűnő vízhajtó. Nem terheli a szívet, segít a rákos megbetegedések gyógyításában és megtalálható benne az összes zsírban oldódó vitamin. Nem véletlen kapta a „nagy gyógyító nevet”. Ha szeretnél pár kilót felszedni, igyál naponta egy csésze lucernateát.
A lucerna gyógyító hatását az arabok fedezeték fel kétezer évvel ezelőtt. Minden élelmiszer atyjának keresztelték, mert a levelei és a kicsírázott magvak sok tápanyagot tartalmaznak.
Frank Bouer biológus kutatásai során megállapította, hogy a lucerna zöld levelei 8 eszenciális enzimet tartalmaznak, melyeket az emberi szervezet nem képes előállítani. Ő adta a nagy gyógyító nevet a lucernának.
A népi gyógyászatban a lucerna sokoldalúsága elismert, és nagyra becsült. Vadon termő, évelő növény: 20-30 cm magasra nő, levelei 3 ágúak és kékes lilás színű a virága.
Mit tartalmaz?
A vitamint
D vitamint
K vitamin (nagyon fontos a szervezetünk számára, mert biztosítja a megfelelő véralvadást)
C vitamint
B6 és E vitamint
Kalciumot
Foszfort
(az összes zsírban oldódó vitaminokat tartalmazza). Megtalálható benne még: nikkel, magnézium, kén, nátrium.
Miben segít?- kitűnő vízhajtó hatása van, -és ami nagyon fontos, - nem terheli a szívet!
- elősegíti a véralvadás
- étvágyjavító
- csökkenti a reumás duzzanatokat és fájdalmakat
- kitűnő tápanyagforrás
- jó hatással van a rákos megbetegedésekre (a lucerna csíra olyan enzimeket tartalmaz, melyek magas rosttartalmú, és olyan fehérjét, amely a rák gyógyítását elősegíti)
- koleszterincsökkentő (leveléből és a magjából állítanak elő koleszterincsökkentő készítményeket)
Teakészítés: egy evőkanál teafüvet elkeverünk 4 dl meleg vízben. Szűrjük le, és naponta négy csészével fogyasszunk belőle.
Vigyázat!
A lucerna súlyosbítja a lupust (bőrfarkas) és más autóimmun betegségeket.
Régen még főzeléket is készítettek belőle, mert sok fehérjét tartalmaz, és tápértékét egyenértékűnek tartották a spenóttal.
Tehetjük salátába, barna rizsbe, de készíthetünk belőle önálló salátát is, - olívaolaj, fokhagyma hozzá adásával.
Csíráztatás otthonOtthon is csíráztathatunk lucernamagot: egy tálkába tegyünk magokat, és annyi vizet öntsünk rá amennyi, éppen ellepi. Rakjuk sötét helyre, és legalább fél napot áztassuk. Igazi tápértéke csak a harmadik napon van, ezért ekkor kezdjük fogyasztani.
(Csíráztatható magvak: búza, árpa, rozs, napraforgó, lenmag, tökmag, mustár, zsázsa, hajdina )