REJTÉLY-MISZTIKA

10 érdekes tény a rejtélyes Tutanhamon fáraóról

Tutanhamon fáraó nevét mindenki ismeri és nem is csoda, hiszen az ő sírjának felfedezése indította útjára a titokzatos múmia átka legendát. De önmagában véve is legendás személy, aki bár keveset uralkodott, de gyönyörű sírja és szarkofágja páratlan felfedezésnek számít. Rengeteg megoldatlan kérdés van még mindig vele kapcsolatban, de azért van 10 olyan tény is, amit biztosra tudhatunk!

Az alapvető tények

Tutanhamon született Kr. e. 1341 körül, a hatalmas Ehnaton fáraó fiaként. Kr.e. 1334-ban vette át a trónt. Körülbelül nyolc vagy kilenc évig uralkodott, fő feladata az volt, hogy helyreállította Egyiptomot az Amun isten politeista imádatának visszatérésével. Aztán 1323-ban meghalt 19 éves korában, és gyorsan elkészített, de díszesen berendezett síremlékbe temették el, amelyet 1922-ben fedezett fel Howard Carter brit kutató.
 

Uralma fontosabb volt, mint azt eredetileg gondoltunk

Tut uralkodása meglehetősen rövid volt, 8 vagy 9 év lehetett. Történelmileg eseménytelen volt, amelyet néhány kisebb katonai összecsapás jellemez a hettiták ellen - olyan csaták, amelyekben Tut szinte biztosan nem volt szerepe. De Tut legalábbis szerepet játszott Ámon imádatának újjáélesztésében, apja - képen látható - Ehnaton monoteista kultuszát követően. Tut visszahelyezte Egyiptom fővárosát Amarnából Thébába és helyreállította a korábbi konfliktusok során elpusztult palotákat és templomokat.
 

Szólj hozzá Te is !
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL