REJTÉLY-MISZTIKA

10 érdekes tény a rejtélyes Tutanhamon fáraóról

Tutanhamon fáraó nevét mindenki ismeri és nem is csoda, hiszen az ő sírjának felfedezése indította útjára a titokzatos múmia átka legendát. De önmagában véve is legendás személy, aki bár keveset uralkodott, de gyönyörű sírja és szarkofágja páratlan felfedezésnek számít. Rengeteg megoldatlan kérdés van még mindig vele kapcsolatban, de azért van 10 olyan tény is, amit biztosra tudhatunk!

Az alapvető tények

Tutanhamon született Kr. e. 1341 körül, a hatalmas Ehnaton fáraó fiaként. Kr.e. 1334-ban vette át a trónt. Körülbelül nyolc vagy kilenc évig uralkodott, fő feladata az volt, hogy helyreállította Egyiptomot az Amun isten politeista imádatának visszatérésével. Aztán 1323-ban meghalt 19 éves korában, és gyorsan elkészített, de díszesen berendezett síremlékbe temették el, amelyet 1922-ben fedezett fel Howard Carter brit kutató.
 

Megpróbálták kiradírozni a történelemből

Tut halála után Ay ült a trónra, annak ellenére, hogy Tutanhamon Horemhebet szánta örökösének, ha utód nélkül hal meg. Horemheb csak négy évvel később, Ay halála után lépett trónra, és a III. Amenhotepet követő négy fáraó emlékét – köztük Tutanhamonét is – igyekezett kitörölni az emlékezetből, felirataikat eltüntette, uralkodási éveiket a királylistákon a sajátjához adta hozzá. Ez az évezredeken át tartó elfeledettség is hozzájárulhatott ahhoz, hogy Tutanhamon sírját kifosztatlanul találták meg a 20. század elején.
 

Szólj hozzá Te is !

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL