REJTÉLY-MISZTIKA

10 érdekes tény a rejtélyes Tutanhamon fáraóról

Tutanhamon fáraó nevét mindenki ismeri és nem is csoda, hiszen az ő sírjának felfedezése indította útjára a titokzatos múmia átka legendát. De önmagában véve is legendás személy, aki bár keveset uralkodott, de gyönyörű sírja és szarkofágja páratlan felfedezésnek számít. Rengeteg megoldatlan kérdés van még mindig vele kapcsolatban, de azért van 10 olyan tény is, amit biztosra tudhatunk!

Az alapvető tények

Tutanhamon született Kr. e. 1341 körül, a hatalmas Ehnaton fáraó fiaként. Kr.e. 1334-ban vette át a trónt. Körülbelül nyolc vagy kilenc évig uralkodott, fő feladata az volt, hogy helyreállította Egyiptomot az Amun isten politeista imádatának visszatérésével. Aztán 1323-ban meghalt 19 éves korában, és gyorsan elkészített, de díszesen berendezett síremlékbe temették el, amelyet 1922-ben fedezett fel Howard Carter brit kutató.
 

Lehet, hogy volt titkos kamara Tut király sírjában

A tudósok nemrég felfedezték, hogy Tut király sírjának több kamrája is lehet. Az infravörös termográfiai technológiával szkennelték a sírt, amely egy adott felület hőmérsékletét méri. A vizsgálat során kiderült, hogy a sír északi falának egyes területeinek hőmérséklete eltér a tér többi részétől. Valószínű magyarázat lehet, hogy Tut király sírjában olyan ajtók lehetnek, amelyek további szobákhoz vezetnek.

Nicholas Reeves régész úgy gondolja, hogy ezen titkos szobák egyikében Nefertiti királynő sírja található.

A 2016 elején végzett további vizsgálatok és kutatások rámutattak, hogy ezek a helyiségek valójában organikus anyagokat tartalmaznak. "Nem tudom, hogy ezek a szerves anyagok milyenek lehetnek. Lehet múmia, szarkofág vagy bármi. Nem tudom megmondani." - mondta Mamdouh el-Damaty, az egyik kutató.
 

Szólj hozzá Te is !
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL