UTAZÁS

A 10 titkos ősi maja hely, ahová csak kevés turista jutott el

A maják számtalan titkot hagytak hátra, amik közül sok még mindig a gigantikus építményeik mélyén, vagy megfejthetetlen írásjelekbe kódolva rejtőzik. Nem minden épületet vizsgáltak át alaposan, bár a kutatók minden évben egyre modernebb technikákkal próbálnak új információkra bukkanni. Összegyűjtöttünk néhány kevésbé ismert helyszínt, amiket meglátogatva többet is megtudhatsz a maja kultúráról.

Nem sok turista láthatja ezt a 10 titkos ősi maja helyszínt:

1. Kukulkan temploma, Chichen Itza

1880-ban, amikor felfedezték, így nézett ki a piramis - szinte teljesen elrejtette a dzsungel. A templomnak kilenc szintje és négy lépcsősora van, összesen 365 lépcsőfokkal, ami egyenlő az év napjainak számával. Az őszi és a tavaszi napéjegyenlőség napján délután 5 óra után egy árnyék kígyózik végig a piramis oldalán, márciusban felfelé, szeptemberben lefelé. Az illúzió majdnem három órán keresztül tart, és turisták ezreit vonzza az építményhez.

A maják titka azonban a piramis belsejében keresendő. Ha elmozdítanánk a kövek felső részét, egy kisebb, majd abban egy még kisebb piramist találnánk, amiben egy titkos szoba található. Csak nemrégiben kezdtek el mágneses eszközökkel is kutatni a tudósok, és a piramis alatt 20 méterrel egy földalatti tavat találtak, ami a maják egyik szent kútja lehet. Szakértők szerint a víz idővel fellazítja majd a talajt, ami az építmény összeomlásához vezet.

Az piramis egészen különleges akusztikával bír. Ha valaki felsétál a lépcsőn, az épület belsejében lévők a szent madár, a quetzal énekéhez hasonló hangot hallhatnak. 2006-ban egy turista lezuhant a lépcsőről, ami után a piramist lezárták, és ma már csak távolról lehet megcsodálni.
 

Szólj hozzá Te is !
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL