FÉSZEK

Készüljünk a karácsonyra!

Szerző:
Szabó Anna
A magyar népnyelv december 25.-ét nagykarácsonynak, január elsejét, kiskarácsonynak nevezi. Ha van egy kis szabadidőd, készíts hangulatos díszeket! Így fokozhatod saját- és családod ünnepi hangulatát, a karácsonyi előkészületek izgalmát.

Jó tudni:

Nagykarácsony előestéjén, december 24-én este a gazda – kezében maréknyi szénát tartva – belépett a házba és szép köszöntőt mondott a családjának:


Adjon Isten minden jót, Ami tavaly szűken volt.
A gazdának bort, búzát, Gazdasszonynak tyúkot, ludat,
Lányoknak, legényeknek egy-egy szép mátkát,
Országunknak csendes békességet és megmaradást.


A szénát az asztal alá tette, majd a gazdasszonnyal megterítették a karácsonyi asztalt. Először egy, kettő, vagy három szép – kizárólag ezen az estén használatos – abroszt az asztalra.
A fehér, piros csíkos vagy hímzett abroszokat szertartásos mozdulatokkal helyezték el, majd megszólalt a gazda:

- Mit vett kend?
- Ezüstöt, aranyat, gyöngyarany búzát, mindennapi jó szerencsét – válaszolta az asszony.

Ezután a gazdasszony kerek kalácsot, és egy rosttában diót adott férjének. Ha a gazda a dióból dobott egyet–egyet a szoba minden sarkába, majd a kalácsot az asztalra helyezte.

Vacsora előtt az asszony rosttában búzát, diót, almát, ostyát, mézet, fekete borsot, fokhagymát nyújtott a férjurának. A gazda minden családtagnak adott ezekből.
A fokhagymát annyi darabra tördelte, ahányan voltak. Ki-ki a maga gerezdjét mézbe mártotta és megette, ezután fogyasztotta el az ünnepi vacsorát. A vacsora végeztével az asztalra helyezték mindazokat az ételeket, tárgyakat, eszközöket, amelyekre év közben szükségük volt, hogy a karácsonyi asztalon varázserőt nyerjenek. A karácsonyi asztalra tett sót a méhek, tehenek gyógyítására, a fokhagymát, mézet, sült tököt, betegek gyógyítására használták. Tettek az asztalra babot, lencsét, hogy sok pénzük legyen az új esztendőben. A mák, a dió rontás ellen volt használatos. Karácsony estéjén a családfő egy szép piros almát annyi felé vágott, ahányan voltak. Az almagerezdeket is elfogyasztották, hogyha valamelyikük az új évben eltévedne, gondoljon a karácsonyi almára és haza találjon. A karácsonyi asztal maradékait gondosan összeseperték és eltették. Úgy hitték, ha valaki beteg lesz a karácsonyi morzsával meggyógyíthatják.

A karácsonyi abrosznak is varázserőt tulajdonítottak.

- A betegeket megdörzsölték, esküvőkor a menyasszonyt és a vőlegényt leterítették vele, hogy rontás ne érje őket.


Az egyik monda szerint amikor Jézus a gonosz emberek miatt bujdosott, egyszer üldözői elől egy sűrű lombú fa alá menekült, de a fa rászólt:

- Menj innen, mert ha itt találnak, engem elpusztítanak!
Így utasította el a többi fa is.
Végül a fenyőfához ért. Ennek alig volt lombja, de az ágak elrejtették a menekülőt. Jézus így szólt a fenyőfához:
- Soha ne hullasd el a leveledet! Akkor is virulj és zöldülj, amikor a többiek levéltelenül sorvadoznak. Te légy a legdélcegebb, legszívósabb minden társad között, s élj meg mindenütt.

- Légy az emberek öröme és emlékezetemre rajtad gyújtsanak karácsonyi
gyertyát.
(Idézet: Váradi Imréné)


Hóember és hópelyhecskék, szobadísz:

Rajzolj egy kék kartonra egy hatalmas hófelhőt és vágd ki. A felhő alját sűrűn lyuggasd át, hogy a hópihéket odafüggeszthesd. Egy nagyobb lyukat fúrj a tetejére, hogy feltudd akasztani a felhőt. Kis vattagolyókat vagy kivágott hópelyheket ragassz rövidebb, hosszabb gyapjúfonalakra. Ezeket fűzd be a nagy felhő lyukaiba. A hóembert egy fehér kartonból vágd ki és fesd ki, majd függeszd a felhő közepére a hópelyhek közé.

Széles papírból készített mini karácsonyfa:

A kétféle színű 12-15 mm széles és kb. 60 cm hosszú szalagokat ( vagy készen kapható szerpentin szalagokat) a 14-16 cm hosszú hurkapálca törzsre úgy szurkáld fel, hogy alul nagyobb, feljebb kisebb távolságok legyenek
.
Mézesmázos angyalkák

Hozzávalók:

- 60 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 1 tojás
- 20 dkg cukor
- 1 citrom
- 1 csipet só
- 8 evőkanál méz
- 1 csomag sütőpor
- szegfűszeg
- fahéj
- kevés tej

Elkészítése:

A mézet, a vajat és a citromlevet meglangyosítjuk. A megolvasztott masszához hozzákeverjük a tojást, fahéjat, szegfűszeget, cukrot és sót. Egy külön tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral és a kevés tejjel, majd hozzáöntjük a folyékony masszát. Gyúrjuk össze a tésztát. Csavarjuk fóliába és hideg helyen pihentessük. Két óra múlva nyújtsuk ki a tésztát. Ezután kivágjuk az angyalfigurákat (sablonnal). Pl. kartonpapírra rajzoljuk. Megkenjük cukorsziruppal, hinthetünk rá kókuszreszeléket, különféle színes cukrokkal díszíthetjük.


Asztali díszek:

a.) Válassz ki egy olyan narancsot, amelyik nem gurul el, ha leteszed az asztalra. Szurkálj bele szegfűszegeket. Egy gyertyára köss egy szép masnit, csöppents a narancsra egy kis olvasztott viaszt, majd gyorsan nyomd rá a gyertyát.

Tipp: Ragaszthatod ragasztópisztollyal is, így stabilabb lesz a gyertya.

Célszerű rövidebb, vastagabb gyertyát választani, hogy ne essen le a narancsról.

b.) Keress egy szép piros almát, a közepét a magházig szedd ki. Csöppents bele olvasztott viaszt vagy ragasztót. Gyorsan nyomjál bele egy szál gyertyát, tűzzél bele kisebb fenyőágakat, majd köss rá masnit.



Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL