GASZTRO

3 isteni karácsonyi puding - Mind a 10 ujjadat megnyalod!

A karácsonyi puding hagyományos megédesítője, elválaszthatatlan kísérője az év legnagyobb ünnepének. A hagyomány azt tartja, hogy ahányszor valaki a karácsonyi pudingból eszik, annyi boldog napot tölt majd a z elkövetkező esztendő során.

Így hát mindenki kétszeresen is igyekszik kivenni részét a pudingból. A karácsonyi pudingnak sokféle változata van. Vidékenként, sőt családonként őriznek hagyományos pudingrecepteket.

A pudingkészítéshez mindenekelőtt - idő kell. Az évszázados szokásoknak megfelelően a karácsonyi pudingot faggyúból vagy birka esetleg marha zsírból készítik. Természetesen készíthetjük többféleképpen is. Receptjeink segítenek ebben...

  1. Hagyományos karácsonyi puding


Hozzávalók

- 25 dkg cukrozott narancs- és citromhéj,
- 8 dkg mazsola,
- 12 dkg kandírozott cseresznye,
- 12 dkg mandula,
- 40 dkg finom marhafaggyú,
- 40 dkg zsemlemorzsa,
- 8 tojás,
- só,
- 0,25 l barna sör,
- rum vagy konyak.

Elkészítés

A cukrozott gyümölcsöt és a narancs- és citromhéjat, a mazsolát, a kandírozott cseresznyét finomra vágjuk, hozzáadjuk a héjától lehántott, megőrölt mandulát, valamint a ledarált finom marhafaggyút, a zsemlemorzsát, a tojásokat, egy csipetnyi sót, a barna sört, és mindezt 6 evőkanál rum vagy konyak segítségével tésztává gyúrjuk.

A tésztát kikent pudingformába öntjük, befedjük, és kb. 6 órán át gőzben főzzük. Ezután még kb. 12 órát hidegen pihentetjük, majd karácsony napján még egyszer 6 órán át gőzöljük. Tálaláskor rummal öntjük le, és meggyújtjuk. Adhatunk hozzá rummal kevert baracklekvármártást vagy konyakos vajmártást.


2. Modern karácsonyi puding


Hozzávalók

- 33,5 dkg mazsola,
- 3 dkg mandula,
- 3 dkg vegyes csonthéjas,
- 6 dkg liszt,
- ¼ teáskanál szerecsendió,
- ¼ teáskanál fahéj,
- ½ teáskanál só,
- 3 g egész mandula,
- 45 dkg vaj, pálmaolaj és egy kis rizsliszt,
- 11 dkg zsemlemorzsa,
- 7,5 dkg barna cukor,
- 3 db tojás,
- 4 evőkanál brandy,
- 12 dl tej,
- 1 evőkanál vaj a tepsihez.

Elkészítés

Keverjük össze a száraz hozzávalókat. Elegyítsük a zsírt vagy vajat, a zsemlemorzsát és a cukrot a száraz hozzávalókhoz. A tojásokat is adjuk hozzá. Keverjük bele a brandyt és a tejet. Kenjünk ki egy pudingos tálat vajjal vagy zsírral, tegyünk rá egy zsírpapírt, majd kenjük ki azt is. Öntsük bele a masszát, fedjük le egy konyharuhával és egy fedővel, úgy, hogy ne kerülhessen bele víz.

Tegyük egy fazékba, amibe forró vizet öntünk. Tartsuk benne 6 órán keresztül, majd hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt távolítsuk el rongyot és a zsírpapírt, tegyük a hűtőbe addig, amíg nem tálaljuk. Brandy-s vajjal kínáljuk. Ehhez 10 dkg vajat összekeverünk 4 evőkanál brandy-vel, és egy nagyobb narancs reszelt héjával.


3. Angol karácsonyi puding


Hozzávalók

- 35 dkg liszt,
- 1 teáskanál só,
- 1 kávéskanál darált szerecsendió,
- 35 dkg margarin,
- 22 dkg kristálycukor,
- 22 dkg barna cukor,
- 22 dkg apróra vágott vegyes gyümölcs,
- 22 dkg alma,
- 4 evőkanál konyak,
- 3 tojás,
- 0,15 l tej,
- 17 dkg mandula,
- fél teáskanál fahéj,
- fél teáskanál gyömbér,
- 35 dkg kenyérmorzsa,
30 dkg mazsola,
- mogyoró és cseresznye, valamint narancs és citromhéj.

Elkészítés

Egy nagy tálban összekeverjük az összes száraz hozzávalót. A tojást, konyakot és a reszelt héjakat összekeverjük, majd hozzáadjuk a száraz anyaghoz. Miután ez megvan, annyi tejet adjunk hozzá, hogy a kanálról éppen csak puhán leessen. Három lábos vizet felteszünk forralni. Veszünk három különböző méretű pudingformát és kikenjük zsírral. A kikevert masszát betöltjük az előkészített formákba, ezután a formákat befedjük alufóliával. A formákat behelyezzük a vízzel teli lábosokba és kigőzöljük. A kisebb formát kevesebb ideig, míg a nagy formát többet főzzük. Amikor a pudingok megfőttek hagyjuk kihűlni őket. Hűvös helyre tároljuk. A tálalás előtt újra ki kell gőzölni.

Tálaláskor vaníliakrémmel, rummal kevert vajjal tálalhatjuk. Tetejére rumos cseresznyét és tejszínhabot is rakhatunk.

 

Szólj hozzá Te is !
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL