KÖZÉRZET

10 dolog, amivel legyőzheted az alváshiányt - Így lesz pihentető az alvás!

Szerző:
Szabó Anna
Sok mindnet csinálunk egész nap, emiatt gyakran meg kel fosztanunk magunkat bizonyos dolgoktól. Ez pedig rendszerint az alvás. Sokszor később kerülsz ágyba, vagy éppen hamarabb kelsz, hogy elintézz egy fontos feladatot. Ennek következtében aztán végképp nem tudsz aludni egy jót. Márpedig a pihenttő alvás rendkívül fontos, hiszen ez ad erőt a következő naphoz.

A krónikus alváshiány olyan ellenség, ami hatással van az egészségedre, a munkaképességedre és a szellemi képességeidre is. Azonban ha tudatosan teszel ellen, meglátod, egy hét, és máris jobban érzed magad!

Az alvásszükséglet mennyisége a kor előrehaladtával csökken

65+ év: 7-8 óra

24-64 év: 7-9 óra

18-23 év: 7-9 óra

14-17 év: 8-10 óra

6-13 év: 9-11 óra

3-5 év: 10-13 óra

1-2 év: 11-14 óra

4-11 hónap: 12-15 óra

0-3 hónap: 14-17 óra

 

Mi történik, ha nem alszol eleget?

Megbetegszel: az immunrendszer közvetlen összefüggésben van az alvással, és az alváshiány miatt könnyebben megbetegszel.

Lassul a gondolkodás: a logikus és gyors reakció elengedhetetlen, és ha ez nincs, veszélyes lehet, pláne, ha azonnali döntésre van szükség – mondjuk, ha éppen vezetsz.

Elhízás: elhízol, ha kevesebbet alszol naponta, mint 5 óra.

Bőröd egészsége romlik: ráncok, mélyedések, öregségi foltok és pattanások jelennek meg, a szervezet általában véve is gyorsabban öregszik.

Nagyobb kockázat bizonyos betegségek kialakulására: idetartoznak például a szív- és érrendszeri betegségek.

Növekszik a rák kockázata.

Csökken a szexuális vágy: ha kevesebbet alszol napi 5 óránál akár heti egy napon, akkor csökken a tesztoszteron szintje, és a nemi hormonoké is, 15%-kal.

Könnyen elfelejtesz dolgokat: amikor alszol, az agyad feldolgozza az információkat. Az alváshiány miatt azonban erre nem jut elég ideje.

Mit tehetsz ez ellen?

Csak egy mód van rá, aludj! Ha felkelsz 7 órakor, feküdj le 11-kor. Semmi rossz nem fog történni, ha nem fejezed be az adott feladatot, feküdj le, másnap újult erővel állhatsz neki a dolgoknak, és még többre is jutsz.

Néha azonban csak rosszabb lesz a helyzet. Lehet, hogy lefekszel időben, de még éjjel 3-kor is nyitva van a szemed. Az eredmény: egy kemény reggel ismét. Ebben az esetben be kell állítani a biológiai órádat. Itt van, hogy mit kell tenned:

 

közérzet egészség alvás
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL