KÖZÉRZET

A pajzsmirigy és a lelkiállapot - Mi a kapcsolat közöttük?

Bizonyos érzelmeket kifejezetten a pajzsmirigy működéséhez köthetünk. Ilyen a düh, a harag és a bosszúság. Egy enyhe gyarapodás vagy csökkenés a hormonállományunkban már teljesen meg tudja változtatni a viselkedésünket. Az ízléstől kezdve a szexuális fűtöttségünkre, az étvágyunkra, de a viselkedésünkre is hatással van. Ezért mondhatjuk, hogy az összefüggés a két dolog között rendkívül szoros.

Ez a pillangó alakú szerv, legyen csak makk méretű, mégis a testünk egyik legfontosabb része. Pontosan ezért, ha ezzel kapcsolatos problémával szenvedünk, nagyon valószínű, hogy ezt lelki és testi rendellenességek kísérik. 

A pajzsmirigy helyes és helytelen működése

A pajzsmirigy egy olyan mirigy, melynek feladata az anyagcsere szabályozása, és az, hogy ellássa testünket a szükséges energiával, ami az alapvető működésünkhöz szükséges. Vagyis meghatározza, hogy a sejtjeink milyen gyorsan égessék a kalóriát, de szabályozza a szívverésünk ritmusát is. A nyakunk elülső felén található a gégefő alatt, és három különböző hormon termeléséért felelős. Egyik közülük a kalcitonin, amely a megfelelő kalcium szintet biztosítja a vérben. A másik két hormon a tiroxin (T4) és a trijód-tironin (T3), ezek felgyorsítják a sejtek anyagcseréjét, megnövelve a test hőmérsékletét. A T4 a fő pajzsmirigyhormon a vérben. A T3 befolyásolja az idegrendszer fejlődését és növekedését, illetve a szívritmust.

A két leggyakoribb pajzsmirigy probléma

Hypothyreosis (pajzsmirigy alulműködés): a pajzsmirigy kevéssé aktív és nem termel elegendő hormont
Hipertireózis (pajzsmirigy túlműködés): a pajzsmirigy túlságosan aktív és a szükségesnél több hormont termel
Bár mindkét betegség a pajzsmirigy nem megfelelő működése során tűnik fel, teljesen eltérő módon hatnak az adott személyre, mind testi, mind pszichológiai értelemben.

A pajzsmirigy elváltozásának fizikai tünetei

Attól függően, hogy melyik elváltozásról beszélünk, a fizikai jelzések is különbözőek lesznek. Sőt, a legtöbb esetben teljesen ellentétesek. De az igaz, hogy egyik sincs jó hatással a test különböző szerveire.

A pajzsmirigy alulműködés fizikai tünetei: súlygyarapodás, képtelenség a hideg elviselésére, szabálytalan menstruáció, szívműködés lassulása, fáradékonyság, székrekedés, száraz bőr, hajhullás, köröm berepedezése, izomgörcsök.

A pajzsmirigy túlműködés fizikai tünetei: szórakozottság, súlyvesztés, meleg allergia, szaporább és rendszertelen szívműködés, golyva, izomgyengeség, hasmenés, szédülés, hányás, alvászavar, kézremegés.

Hogyan mutatkozik ez meg a lelkiállapotban?

Mint ahogy már utaltunk rá, a lelki állapotunk és a pajzsmirigy között felfedezhető bizonyos kapcsolat. A hormonszint változása közvetlen módon befolyásolja nem csak a testi, de a lelki állapotunkat is. Ezért kell nagyon figyelnünk a lelki tünetekre és hangulatbeli változásokra is, melyek szintén jelzői lehetnek bizonyos betegségeknek.

Valójában a pszichológiai zavarok a fő indító okok, amiért a betegek jelentkeznek a kivizsgálásokra. Panaszaik között biztosan szerepel a vállalkozó szellem és az érdeklődés elvesztése, ami az általános mentális lassulásnak tudható be. Ennek köszönhetően jelentkezhetnek memóriaproblémák, a szellemi képességek romlanak, figyelemzavar, koncentrációs zavarok és zavarodottság lép fel. A pajzsmirigy nagyon érzékeny a pszichológiai ingerekre. Ebből következik, hogy a kevésbé aktív betegeknek a hangulata közelebb állhat a szomorúsághoz, nosztalgiához, melankóliához, sőt akár a depresszióhoz is.

A súlyosabb esetekben, ahol nem megfelelő kezelést kapott a páciens, a zavarodottság könnyen demenciává alakulhat át. A pajzsmirigy alulműködésben szenvedők esetében gyakran megfigyelhető az ingerlékenység, az idegesség, a hiperaktivitás, a türelmetlenség és a hirtelen hangulatingadozások sorozata. Ehhez még hozzájárul egy fokozott szorongási érzés, szellemi nyugtalanság, érzelmi labilitás (könnyen sírásban törnek ki és nem tudják kontrollálni), és álmatlanság is. A helyzet az, hogy ha nem kapnak megfelelő kezelést, a helyzet súlyosságától függően lázálmok és hallucinációk is megjelenhetnek a komoly szív-, csont- és izomproblémákon túl.

A depresszió és a pajzsmirigy

Bizonyos érzelmeket kifejezetten a pajzsmirigy működéséhez köthetünk. Ilyen a düh, a harag és a bosszúság. Ha megnézzük, a pajzsmirigy alul- vagy túlműködése is megegyezik egy pontban: nyíltan depresszív tüneteket produkálnak. Itt rendkívül figyelmesnek kell lennünk, hiszen könnyű összetéveszteni a depressziót egy pajzsmirigyproblémával. Tehát hiába észleljük kezdeti jeleit a depressziónak, ez egyáltalán nem jelent semmi biztosat.

A pajzsmirigy és a lelkiállapot szorosan összefügg

Nehéz nem észrevenni a testi és lelki bizonytalanságot, ha valamilyen pajzsmirigyzavarunk van. Ezért a legtöbb esetben a kezelés által bizonyos pszichológiai rendellenességek is javulnak, sőt teljesen el is tűnhetnek. A megelőzés és a korai diagnosztizálás rendkívül fontos, hogy utána megfelelő ellátásban részesüljenek a betegek a mihamarabbi gyógyulás reményében. Mindig vannak bizonyos jelek, amik arra figyelmeztetnek, hogy valami nincs rendben a testünkkel. Ha azt észleljük, hogy a szokásos erőfeszítés mellett sokkal hamarabb elfáradunk, ingerlékenyebbek vagyunk, vagy esetleg gondjaink vannak az elalvással, akkor érdemes ellátogatni az orvoshoz. Csupán egy egyszerű vérvételből már megállapítható, hogy normális-e a pajzsmirigy működése, és sokkal hamarabb a gyógyulás útjára léphetünk.

Szerző: Sara Clemente
Forrás: Lamenteesmaravillosa.com
 

Szólj hozzá Te is !

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL