Amikor szánkba veszünk egy finom érett illatos epret, nem is gondoljuk végig, hogy milyen egészséges gyümölcsöt fogyasztunk. Eredetileg nem gyümölcs, hanem gyógynövény volt, és már a 14. században használták, a szervezetre gyakorolt számtalan jótékony hatása miatt. Ha be tudunk iktatni étrendünkbe egy eperkúrát, napi 30 dkg gyümölcs elfogyasztásával, akkor szinte minden jótékony hatását tapasztalhatjuk. Könnyű hozzájutni, mert akár a balkonon is megterem, így ha szeretnénk, mi is megtermelhetjük a napi eperadagunkat.
Fogyasztáskor inkább ne cukrozzuk, mert cukrozottan gyorsan erjed, és cukor nélkül természetesen egészségesebb is. Több mint háromszáz értékes hatóanyag található benne, magasabb a C-vitamin tartalma, mint a narancsnak vagy a citromnak. Azt csak érdekességként említem, hogy nem csak a gyümölcse, de a levele is gyógyhatású. A legkézenfekvőbb hatása, az, hogy egy meleg napon oltja a szomjat, mivel lédús gyümölcs. Fehérjét, növényi zsírt, szénhidrátot, magnéziumot, káliumot, mangánt és rostot tartalmaz, de a kalóriája alacsony, ezért ideális fogyókúrázóknak is. Kiváló vértisztító, baktériumölő, E-vitamin tartalmának köszönhetően serkenti a méregtelenítő folyamatokat, ezáltal megelőzhetjük, vagy eltüntethetjük egy szamócakúrával a cellulitist, fokozza a vérkeringést, nyugtatja a gyomrot. Nem annyira ismert, hogy a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét is csökkenti, használják még vérnyomás normalizálására székrekedés megszüntetésére is. Nem véletlen, hogy az erotikában is szerepet kapott, valóban növeli a szexuális vágyat, a kutatók szerint azért, mert magjában nagy mennyiségű cink található, ami fokozza a vérbőséget, így érvényesül vágyfokozó hatása.
Ha sok epret fogyasztunk, a belső táplálás már eleve meglátszik a bőrünkön is, de külsőleg pakolásként arcra, vagy napégés ellen is alkalmazhatjuk. Fogfehérítő hatása révén a szájhigiéniában is bevethetjük. Hámlasztóként magában pépesítve is kenhetjük az arcunkra, mert a benne lévő gyümölcssavak elvégzik ezt a feladatot. Tápláló pakolásként, mézzel, joghurttal, vagy tejszínnel keverjük össze. Tudni kell azonban, hogy az eper magjára sokan lehetnek allergiásak, de egy enyhe csípős érzés még nem rendellenes.
Hogy ebből a finom gyümölcsből mit készítünk, az a fantáziánkra van bízva, itt most mutatunk egy egyszerű és hűsítő receptet a melegebb napokra.
Gyors, hideg eperleves
50 dkg epret, 5 dl, tejet, 2 dl tejfölt vagy tejszínt, cukrot vagy mézet, készítsünk a konyhapultra. Az epret mossuk és pucoljuk meg, szeleteljük fel, egyik felét tegyük félre. A másik felét tejjel turmixoljuk össze. Ízlésünknek megfelelő tejfölt, vagy tejszínt adjunk hozzá, mézzel, vagy cukorral ízesítsük. A félretett eperdarabokat dobjuk a levesbe, hűtsük le, és már ehetjük is. Ha ínyencek vagyunk tejszínhabbal a tetején tálaljuk!
OLVASS TOVÁBB!
Influenza vagy nátha? Segítünk a megkülönböztetésben!
A légúti megbetegedések száma jelentősen megnőtt az utóbbi időben....
KÖZÉRZETKímélő gondoskodás az Eucerin tanácsai alapján
Bőrproblémák: szárazság, ekcéma, hiperpigmentáció, öregedésgátlás....
KÖZÉRZETMinden, amit érdemes tudnod, ha tartasz a Parkinson-kórtól
A Parkinson-kórra jelenleg nincs gyógymód, de a betegség előrehaladásának lassítására irányuló terápiák fejlesztése folyamatosan z...
A stressz és az aranyér kapcsolata
Rohanó világunk gyakran kiváló talajt biztosít a stressz eluralkodására az életünkben. Ezen idegi terhelés több, mint egy rövid ideig...
KÖZÉRZETImmunegyensúly télen – Mutatjuk, mit érdemes fogyasztani!
Ősszel-télen egy-két megbetegedés még belefér, hiszen közösségben járva óhatatlanul is elkaphatsz egy vírusfertőzést....
KÖZÉRZETOmega-3 zsírsavak: életmentő tápanyagok a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben
Mik azok az Omega-3 zsírsavak?...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK