A szokások kialakulása a legtöbb esetben a gyerekkorra vezethető vissza, hiszen ha valakit elkényeztetnek, akkor nagy valószínűséggel válogatós lesz, ha pedig folyton etetnek, akkor állandóan habzsolni fog. Bár minden szervezetnek más a felépítése és ennek következtében más a tápanyagszükséglete is, azonban van valami, amit mindenki számára érdemes észben tartani: minden étkezés nyugodt körülmények között történjen, ne útközben kapjunk be néhány falatot.
A normális egészséges táplálkozás alapjai a gyümölcs, a zöldség és a tejtermékek, hiszen az alapvető tápanyagokon kívül sok vitamint, ásványi és ballasztanyagot tartalmaznak, melyek a szervezet hatékony működésére nagy hatást gyakorolnak.
Bár a régi mondás azt tartja, hogy „reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár és vacsorázz, mint egy koldus", a táplálkozástudományi szempontoknak igencsak ellentmondd. Ha az egészséges táplálkozás szabályait követjük, akkor érdemes a napi táplálékfelvételt több étkezésre osztani, a három fő étkezés mellé beszorítani még napi három kisebbet, egyszer sem túl nagy mennyiségben. Ha megfelelő időben, megfelelő mennyiségű tápanyagot viszünk be, akkor nem terheljük túl a szervezetünket.
Bár általában azt esszük meg, amit szeretünk, hiszen számunkra az a finom és az esik jól, azonban figyeljünk arra, hogy ez ne váljon egyoldalúvá. Ne ragaszkodjunk mindig a jól megszokott ételekhez, néha lépjünk ki ízvilágunk komfortzónájából. Kóstoljunk meg minél több változatos ízt, hogy a szervezetünk minden szükséges tápanyaghoz hozzájusson.
Ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a folyadék milyen fontos a szervezetünk számára, napi 2-3 liter mindenképp ajánlott. Ezt a mennyiséget egyenletesen osszuk el a nap folyamán, reggel néhány deci tea vagy kávé mindenképpen ajánlott, még akkor is, ha szilárd ételt még nem fogyasztottunk.
Reggeli – ekkor van a legnagyobb szüksége a szervezetnek az energiával való feltöltődésre, ezért a reggeli kávé vagy tea mellé együnk valami laktatót is, hogy teljes erőbedobással kezdjük a napot.
Ebéd – nem árt némi „önmegtartoztatást" gyakorolni, ami az ebédet illeti, mivel a kora délutáni órákban csökken a szervezet teljesítőképessége, és ha tele eszük magunkat, akkor eluralkodik rajtunk a fáradtság, ami különösen munkában nem a legnagyobb segítség.
Vacsora – a nap végén mi sem eshet jobban, mint egy finom, nem túl nehéz és kiadós vacsora. Mivel tele gyomorral nehezebben alszunk el, ezért nem árt, ha evés után eltelik minimum 2 óra.
Nagyon sok betegség forrása a helytelen táplálkozás, és bár nem könnyű feladat, de ésszerű változtatni rajta, ha úgy érzed, hogy nem jó irányba haladsz. Ha sikerül kialakítani egy egészséges étkezési formát, akkor többszörösen is jól jársz, többek között nem fog éhség gyötörni és nem fog az elhízás veszélye sem fenyegetni.
OLVASS TOVÁBB!
Influenza vagy nátha? Segítünk a megkülönböztetésben!
A légúti megbetegedések száma jelentősen megnőtt az utóbbi időben....
KÖZÉRZETKímélő gondoskodás az Eucerin tanácsai alapján
Bőrproblémák: szárazság, ekcéma, hiperpigmentáció, öregedésgátlás....
KÖZÉRZETMinden, amit érdemes tudnod, ha tartasz a Parkinson-kórtól
A Parkinson-kórra jelenleg nincs gyógymód, de a betegség előrehaladásának lassítására irányuló terápiák fejlesztése folyamatosan z...
A stressz és az aranyér kapcsolata
Rohanó világunk gyakran kiváló talajt biztosít a stressz eluralkodására az életünkben. Ezen idegi terhelés több, mint egy rövid ideig...
KÖZÉRZETImmunegyensúly télen – Mutatjuk, mit érdemes fogyasztani!
Ősszel-télen egy-két megbetegedés még belefér, hiszen közösségben járva óhatatlanul is elkaphatsz egy vírusfertőzést....
KÖZÉRZETOmega-3 zsírsavak: életmentő tápanyagok a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben
Mik azok az Omega-3 zsírsavak?...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK