A tealevelek titka: a teanin
Választhatunk teát az íze kedvéért, az illatáért, vagy akár egy-egy egészségügyi probléma megoldásaként. A lényeg, hogy minden tea jótékony hatással van az egészségünkre.
A tea élettani hatásainak vizsgálata során a kutatók eljutottak a növény egyik természetes összetevőjéig, a teaninig. Úgy gondolják, hogy ennek az aminosavnak alapvető szerepe van a tea közérzetjavító hatásainak érvényre jutásában, már 2-3 csésze tea elfogyasztása után is. A teában lévő koffein - amit teinnek is szoktak nevezni - lassan és tartósan fejti ki a hatását, a kávé gyors, robbanékony effektusával szemben. A koffeintartalom egy csészényi teában kb. feleakkora, mint egy csésze kávéban, tehát a hiedelmekkel ellentétben, az esti órákban is fogyasztható, mert nem borítja fel szervezetünk nyugalmi állapotát, így az elalvást sem gátolja. A teanin csak a teában található, a tealevelek egyik természetes aminosava. A tein és a teanin az összes teafajtában megtalálható.
Miért épp a fekete tea?
A világon körülbelül 1500 teafajta létezik. A történelem folyamán számos kultúrában csodás gyógyhatást tulajdonítottak a teának. Több mint ezer évvel ezelőtt a buddhista szerzetesek vallási célzattal ittak teát, hogy meditáció közben könnyebben ébren maradjanak. A buddhizmus terjedésével a tea is egyre ismertebb lett. Mára olyannyira népszerűvé vált a világon, hogy a víz után a leggyakrabban fogyasztott ital - becslések szerint naponta egymilliárd csészényit isznak meg belőle. A leszüretelt tea több mint háromnegyedéből fekete teát készítenek - az amerikaiak, és európaiak többsége ezt issza. A leveleket összezúzzák, majd kiteszik a levegőre, hogy bizonyos kémiai változások után megszárítsák azokat. Ettől barnulnak meg a levelek, és jön létre a fekete tea jellegzetes aromája.
Egy holland vizsgálat szerint azokat a férfiakat, akik napi négy-öt csésze fekete teát felhörpintenek, közel 70 százalékkal kisebb eséllyel sújtja stroke. Egy másik, 1993-ban készült tanulmány a fekete tea nagyobb mennyiségű fogyasztása és a halálos kimenetelű infarktusok számának csökkenése közti összefüggésről számolt be.
- Az egészség megóvásában valószínűleg a flavonoidoké a főszerep - mondja John Folts, a Wisconsini Egyetem kutatóközpontjának orvos igazgatója. Megállapította, hogy a fekete teában lévő flavonoidok gátolják a vérlemezkék összetapadását, és így megelőzik a veszélyes vérrögök kialakulását, melyek a legtöbb infarktust és szélütést okozzák.
Japán kutatók laborkísérletekkel kimutatták, hogy a tea gátolja a fogakon a lepedékképződést, és elpusztítja a szájban jelen lévő baktériumokat, amelyek a fogszuvasodás mellett ínybetegségeket is okozhatnak.
OLVASS TOVÁBB!
Influenza vagy nátha? Segítünk a megkülönböztetésben!
A légúti megbetegedések száma jelentősen megnőtt az utóbbi időben....
KÖZÉRZETKímélő gondoskodás az Eucerin tanácsai alapján
Bőrproblémák: szárazság, ekcéma, hiperpigmentáció, öregedésgátlás....
KÖZÉRZETMinden, amit érdemes tudnod, ha tartasz a Parkinson-kórtól
A Parkinson-kórra jelenleg nincs gyógymód, de a betegség előrehaladásának lassítására irányuló terápiák fejlesztése folyamatosan z...
A stressz és az aranyér kapcsolata
Rohanó világunk gyakran kiváló talajt biztosít a stressz eluralkodására az életünkben. Ezen idegi terhelés több, mint egy rövid ideig...
KÖZÉRZETImmunegyensúly télen – Mutatjuk, mit érdemes fogyasztani!
Ősszel-télen egy-két megbetegedés még belefér, hiszen közösségben járva óhatatlanul is elkaphatsz egy vírusfertőzést....
KÖZÉRZETOmega-3 zsírsavak: életmentő tápanyagok a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben
Mik azok az Omega-3 zsírsavak?...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK