KÖZÉRZET

Tudtad, hogy a derekad mérete összefügg a bélbaktériumaiddal?

A deréktáji centik leadása állandó küzdelem. Néhányan már minden megpróbáltak, az edzéstől a plasztikáig. A tudósok azonban nem régiben fedezték fel, hogy a bélflóra fontos szerepet játszik ezen méretek meghatározásában, bármilyen hihetetlen is. De mégis hogyan?

Mi a bélflóra?

A szakértők így nevezik azokat az élő baktériumokat, melyek a belekben találhatók. Számuk akár a 100 milliárdot is meghaladhatja személyenként. Születésünktől fogva fejlődnek bennünk, általában ártalmatlanok, az egyensúlyért felelnek. Ha viszont elvesztik az egyensúlyt, elszaporodhatnak vagy épp ellenkezőleg, el is tűnhetnek.

A testben játszott szerepük

Mivel sok van belőlük, jelentősen hozzájárulnak az egészséghez, fő funkciójuk az élelmiszerekben található tápanyagok felszívása. Munkájuk azonban itt még nem ér véget. Segítik a vitaminok termelését, mint például a B-vitamin, a K-komplex és a különféle aminosavak. Befogják a szükséges ásványi anyagokat, például a magnéziumot és a vasat. Segítik a testünknek megvédeni magát a vírusok és más veszélyes baktériumok ellen, „megtanítva” a bél baktériumokat arra, hogy azonosítsák, mely törzsek tartoznak a testhez, és melyek a betolakodók. Metabolizálnak bizonyos szénhidrátokat, emiatt emészthetővé teszik őket. Ezen felül fermentálják azokat, amelyek nem képesek metabolizálni és koordinálni a bél megfelelő működését.

Hogyan befolyásolják a derék méretet?

A baktériumok fő feladata az emberi egészség védelme. A túlsúlynak azonban számos negatív egészségügyi hatása van. De hogyan is játszik szerepet a bélbaktérium a hízásban? A bélbaktériumok felelősek az energia kinyeréséért az élelmiszerekből. A kutatások szerint a tápanyagok felszívódási képessége személyenként változhat, mivel mindegyikünkben eltérően növekszik a bélflóra összetétele. A bélflóra részt vesz tehát a test zsírmegelőző folyamatában, egy hatékonyabb bélmikrobiota, mely jobban szívja a tápanyagot, súlygyarapodást, akár magasságnövekedést is okozhat. Ezen kívül a magas zsírtartalmú ételek megváltoztathatják a mikrobiomát, hajlamosabbá téve az elhízás kialakítására.

Hogyan előzzük mindezt meg? 

Az emberi testben a bélflóra egyensúlyhiányának hatásait még vizsgálják, és sok kérdést még meg kell válaszolni. A jó hír az, hogy a kortól és a genetikától eltérően, a bélbaktériumokkal kapcsolatos kockázati tényezők módosíthatók. Az orvosok az egészséges életmódot javasolják, az egészséges étrend betartását. Kerüld a feldolgozott élelmiszereket, ezzel csökkentve a cukor és zsír bevitelt. Ezek helyett egyél gyümölcsöt, zöldséget, rostban gazdag élelmiszereket. Igyál sok vizet, ezzel megtisztítod a szervezeted. Egyél kis mennyiségeket, naponta többször. A belek két óránként megtisztulnak, ha nem terheljük túl őket. Fogyassz olyan tápanyagokat, melyek táplálják a jó baktériumokat, mint például banán, fokhagyma, articsóka. Végül vegyél olyan élelmiszereket, melyek élő mikroorganizmusokat tartalmaznak, mint a joghurt, kefir, savanyú káposzta.

 

Szólj hozzá Te is !
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL