Zsibavirág – így hívta a nagyanyám. Aztán később hallottam a gyermekláncfű elnevezést, de az „igazi" neve, a pongyola pitypang tetszett a legjobban, amikor már ki tudtam mondani és vicces ritmusban pattant fel a p hang. Bár nem értettem mi köze van a pongyolához, de legalább értelme volt. Csokorba szedtem, koszorút fontam, kifolyt a tejes nedve, ragadtam, ez nem tetszett. De a szöszke „feje" már igen, amellyel bárkit lehetett üldözni, „lefújni" és utána sikongatva rohanni... de rég is volt. Sosem gondoltam volna, hogy ez a napsugaras virág egyszer mézként kerül az asztalomra.
Az igazi varázslat ott kezdődik, hogy nosztalgiával telten elindulunk pitypangot gyűjteni. Egy fonott kosárral a karunkon élvezzük a romantikát, a harmóniát. De figyeljünk a méhecskékre, ne zavarjuk őket dologidőben, mert ez fájdalmas találkozás is lehet. Élvezzünk ki minden percet, egy kicsit szimatoljunk, érezzük a kesernyés illatot, ám a legerősebb impulzust mégis a szemünk kapja. A sárga szín energetizál, jókedvre derít. A virágszedés kikapcsol a napi rutinból, relaxál, akár egyedül, akár társaságban vagyunk. Beszélgethetünk, kellemes időt tölthetünk gyermekeinkkel, főként a kislányok szeretik. Nem csokrot készítünk, csak a virágfejre van szükségünk. Ha a tejnedv kicsordul, sebaj, például szemölcsre kifejezetten gyógyír. Ügyeljünk, hogy minél kevesebb virágport veszítsünk.
Az igazi, szemnek is gyönyörködtető látvány azonban mégis csak az, amikor aranysárga mézzé varázsoljuk gyűjteményünket. A virágfejeket lábosba tesszük, épp annyi vizet engedünk rá, hogy ellepje, elkezdjük főzni alacsony lángon, és amikor már színesedik a víz, akkor leszűrjük, hagyhatjuk állni is, majd citromot teszünk bele, és cukorral sziruppá főzzük. Sárga, mézállagú csodaszert kapunk. Lehet bármilyet használni, de legjobban a „sima" répacukor varázsolja elő nekünk az összetéveszthetetlen pitypangméz ízt. Az arányokat legjobb kikísérletezni.
Amikor kenyerünkre kenjük, vagy a teánkba csorgatjuk, szétfut a szánkban, ahogy egymásra mosolygunk, mint cinkos mézalkimisták – ekkor megy végbe a varázslat teljes körű, jótékony, gyógyító hatása.
A- C- B- D- vitaminkincseket rejt. Vasban, mangánban, magnéziumban, cinkben, szilíciumban felettébb gazdag. Néhány kiemelten fontos tény, amit jó, ha tudunk:
- Nagyon jó méregtelenítésre,
- Tisztítja a vért,
- Szabályozza a vércukor szintet,
- Még a fogyásban is a segítőtársunk, mert fokozza a szénhidrátbontó enzimek termelődését.
A virága nagyon gazdag lecitinben, amely az emlékezőképességet erősíti. Fontos odafigyelni arra, hogyha epeproblémáink vannak, akkor óvatosan használjuk! Mellékhatása nem ismeretes, terhes nők is fogyaszthatják.
OLVASS TOVÁBB!
Influenza vagy nátha? Segítünk a megkülönböztetésben!
A légúti megbetegedések száma jelentősen megnőtt az utóbbi időben....
KÖZÉRZETKímélő gondoskodás az Eucerin tanácsai alapján
Bőrproblémák: szárazság, ekcéma, hiperpigmentáció, öregedésgátlás....
KÖZÉRZETMinden, amit érdemes tudnod, ha tartasz a Parkinson-kórtól
A Parkinson-kórra jelenleg nincs gyógymód, de a betegség előrehaladásának lassítására irányuló terápiák fejlesztése folyamatosan z...
A stressz és az aranyér kapcsolata
Rohanó világunk gyakran kiváló talajt biztosít a stressz eluralkodására az életünkben. Ezen idegi terhelés több, mint egy rövid ideig...
KÖZÉRZETImmunegyensúly télen – Mutatjuk, mit érdemes fogyasztani!
Ősszel-télen egy-két megbetegedés még belefér, hiszen közösségben járva óhatatlanul is elkaphatsz egy vírusfertőzést....
KÖZÉRZETOmega-3 zsírsavak: életmentő tápanyagok a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben
Mik azok az Omega-3 zsírsavak?...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK