KÖZÉRZET

Indul az allergiaszezon! Győzd le keleti módszerrel!

Szerző:
Szabó Anna
Az elmúlt tíz évben ugrásszerűen megnőtt az allergiás betegségekben szenvedők száma. A régebben ismertek mellett idővel megjelentek újabbak is, melyek közt sok a pszichoszomatikus eredetű.

 

A konvencionális medicina meglehetősen lassan reagált ezekre az új problémákra, így sok ember fordult non-konvencionális terápiákhoz. Sok allergiás reakció nem más, mint a stresszre adott immunreakció (szénanátha). Az ilyen típusú reakciók egyre több modern megbetegedésben is megjelennek. (CFIDS, Krónikus Fáradtság Szindróma.)

Rengeteget segíthetsz magadon úgy, hogy elkerülöd a kiváltó allergéneket, azonban lehetsz annyira érzékeny is, hogy szinte bármi kiválthatja nálad az allergiás reakciókat. Ha így van, ebben az esetben a probléma egész életviteledre komoly kihatással lehet.

 

Az immunrendszer ostroma

Az allergiás megbetegedések ilyen arányú megnövekedésében (eddig még az asztma sem volt ilyen gyakori) sok tényező közrejátszik. A megnövekedett környezetszennyezés, a kémiai adalékok elterjedése, szennyezett víz, stb. De közrejátszik az antibiotikumok elképesztően felelőtlen kezelése és szedése, rossz és káros diéta divatok is.

Allergiának nevezi az orvosi szakirodalom azt a tünetegyüttest, amikor egy önmagában nem káros anyag, az arra fogékony embernél az immunrendszer védekező mechanizmusát hozza működésbe. Ez még nem is lenne feltétlenül baj, de ezek a tünetek – mint például a tüsszögés, szem-, orr- és bőrviszketés, kiütések, köhögés, visszatérő arcüreg-gyulladás – a beteg mindennapjait pokollá tehetik. A legtöbb ember a fű és fafélék virágporára (pollenére), a háziporra, a penészgombára, az állatszőrre és különböző élelmiszerekre allergiásak. A pollenallergia tavasszal „éli fénykorát”, hisz pont most, amikor a virágzó természet illatát és látványát élvezhetjük, a legtöbb a pollen a levegőben. Így az arra érzékenyeknél a tüsszögő-orrfújós szezon is beindul.

Érdekes módon a Kínai Orvoslás nem ismeri az allergia fogalmát. Az immunrendszer ebben a rendszerben nem egy különálló valami, hanem több Belső Szerv bizonyos funkcióinak összessége. A különböző allergiás reakciókra a Kínai Orvoslás sokféle kifejezést használ.

Bár a Kínai Orvoslásban valóban nincs egyetlen definíció sem az allergiára, a tüneteket számba véve léteznek a klasszikus definíciók a Külső Ártó Hatások támadása, a Folyadékok egyensúlytalansága, nyirkosság, Nyálka kórképek, vagy az érintett Szerv Hiány tünete:

• Szél
A Szél egy Külső Ártó Hatás. A szél kínai írásjelének eredete egy levegőben szálló, szélfújta bogár. Ez kifejezi a Szél rosszindulatú természetét, amivel behatol a testbe az orron és a szájon keresztül. A Szél fészket rakhat a test belsejében is.

• Nyirkosság, nyálka
A Nyirkosság kórképe korrelál a gombás fertőzésekről kialakult nyugati képpel, hisz ideális táptalajt biztosít a gombáknak, pl. Candida albicans. A Nyálka jelen van a legtöbb nazális megbetegedésben.

• Mérgezés
Toxinok vagy kívülről kerülnek be a szervezetbe, vagy éppen benne keletkeznek. Felhalmozódásuk immunreakciókhoz, gyulladásos folyamatokhoz vezethet.

• Hiány
Qi, Vér vagy Szerv Hiány általában együtt jelenik meg a fent említett ártalmak valamelyikével, és éppen ez az, ami miatt olyan nehezen kezelhető az allergia. Nem elég csak eltávolítanod a kiváltó faktort, de kezelned kell a Hiány képét is, különben nem történik igazi gyógyulás.

 

A kínai három lépéses terv

A Kínai medicina szerint minden, ami a testet támadja, támadja a lelket és szellemet is. Az allergia legyőzéséhez egy háromlépcsős tervet követhess! Ez a háromlépcsős módszer nem működik igazi Kínai Orvoslás szakértő segítsége nélkül, de egy alapszintű tervet magad is végrehajthatsz!

• Zárd ki a kiváltó faktort. A leggyakoribb allergiát okozó ételek a tejtermékek, cukor, élesztő, tartósítószerek, színezőanyagok, kávé, alkohol, citrusfélék, stb.

• Méregtelenítsd a szervezeted, egyébként is tavasszal és ősszel érdemes elvégezni, így valóban itt az ideális időszak hozzá. Sokszor érezheted úgy, nincs is semmi „normális” étel, amit ehetnél. Arról viszont elfeledkezel, hogy az az abnormális, amit mi a nyugati világban megeszünk. Mivel a mérgek eltávolítása sok áldást hoz magával, érdemes belevágnod. Az alábbi étkezési szokások nagy segítségedre lehetnek:
   o Egyél lassan alaposan megrágva mindent.
   o Ne egyél, ha ideges vagy, sietsz.
   o Asztalnál ülve étkezz, étkezés után ne heveredj el azonnal.
   o Sose igyál hideg italt étkezés közben. Igyál forró vizet, vagy zöld teát.
   o Reggelizz sokat, ebédelj tartalmasan, és alig valamit vacsorázz még 8 óra előtt.
   o Ne igyál nagyon hideg italt, amit közvetlenül a hűtőből veszel ki.
   o Sose egyed magad tele. Állj meg kb. kétharmadnyi telítettségnél. Így marad hely magára az emésztésre is.

• Erősítsd meg a szervezeted: étkezz rendszeresen, aludj legalább nyolc órát, mozogj, sportolj, hogy könnyebben megbirkózz a téged érő stresszel.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL