A tésztához:
4 levél citromfű
160g vaj
70g porcukor
Só
1 tojás
250g liszt (+a nyújtáshoz)
Zsiradék a forma kikenéséhez
Hüvelyes gyümölcsök a díszítéshez
A pezsgőkrémhez:
4 ív fehér zselatin
150ml száraz pezsgő
3 tojássárgája
100g cukor
1tk reszelt citromhéj
2ek citromlé
250ml tejszínhab
Az epres bevonathoz:
400g eper
½ csomag piros zselépor
150ml epres gyümölcslé (vagy piros szőlős)
20g cukor
A tetejére:
2tk porcukor
1. A tésztához aprítsd fel kicsi darabokra a citromfű leveleket. A vajat, a porcukrot egy csipetnyi sóval keverd el jól, egészen a cukor olvadásáig. Adj hozzá egy szem tojást, és keverd tovább, majd dolgozd össze a liszttel és az aprított citromfűvel. Tedd a hűtőbe legalább 2 órára pihenni.
2. A tésztát nyújtsd ki 32cm átmérőjű kerek formára, közben pedig zsírozz ki egy 28cm átmérőjű tortaformát. Tedd bele a tésztalepedőt, majd a villával egyengesd el az oldalánál.
3. Tedd 200 ºC-ra előmelegített sütőbe, úgyhogy a tetejét lefeded egy sütőpapírral, majd 20 perc után vedd ki és távolítsd el a papírt. Tegyél rá bogyós gyümölcsöket, és süsd további 8-10 percig, míg az oldala aranybarnává nem válik.
4. A pezsgőkrémhez áztasd be hidegvízbe a zselatinlapokat. A pezsgőt, a tojássárgáját, a cukrot, a citromhéjat és levet egy nagy fémedényben keverj össze gőz fölött habverővel. A zselatint ebben oldd fel teljesen.
5. Vedd le a gőzről, és hidegen keverd tovább. Amint a krém elkezd megkeményedni, add hozzá a tejszínt is. Tedd ezt a masszát legalább három órára a hűtőbe, majd oszlasd el a tészta tetején.
6. Az epreket pucold és mosd meg jó alaposan, majd vágd fel vékony szeletekre. A piros zseléport, a gyümölcslevet és a cukrot keverd össze, és forrald fel. Hagyd langyosra hűlni. Az eperszeleteket gondosan oszlasd a krém tetején. Majd erre öntsd a zselés bevonót, végül szórd meg porcukorral. Szeletelés előtt hagyd fél órát pihenni.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK