350g liszt
370g puha vaj
2ek tej
3g só
95g porcukor
1db tojás
4 csipet őrölt fahéj
2ek rum
6db alma
1db citrom
1. Először is készítsd el a francia vajas tésztát. Szitálj át 350g lisztet, és halmozd deszkára, a közepébe fúrj lyukat. Tegyél bele 220g puha vajat, 2 evőkanál tejet, 3g sót, 15g porcukrot és 1 tojást. Keverd el az anyagokat. A kapott tészta sűrűségétől függően adhatsz hozzá nagyon kevés hideg vizet, hogy az anyagok összeálljanak.
2. Ha a tészta összeállt, formázz belőle szabályos gömböt. Csomagold be nedves ruhába, és a hűtőszekrényben pihentesd 30 percig. Készítsd el az ízesített vajat. Egy tálba tegyél 150g puha, de nem olvadt vajat. Adj hozzá 4 csipet őrölt fahéjat, 80g porcukrot és 2 evőkanál rumot. Keverd habosra.
3. Készítsd el a batyukat. Zöldség hámozóval hámozz meg hat almát, majd vájd ki a magházát almacsutkázóval. Dörzsöld be egy fél citrommal, hogy ne barnuljon meg. Tedd félre.
4. Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 4mm vastagra. Egy kistányért körberajzolva vágj a tésztából 12cm átmérőjű szabályos köröket. Nézd meg, elég nagyok-e az alma beborításához. Nyújtsd ki a megmaradt tésztát is ugyanolyan vastara, és vágj ki belőle 3-4cm átmérőjű kalapokat. Ezek kerülnek a batyuk tetejére.
5. Egy kiskanál segítségével töltsd az almák belsejébe az ízesített vajat. Ujjaddal nyomkodd bele az alma közepéig a vajat. Két kezeddel csomagold be az almákat a tésztába. Az alma aljánál ráncold be a tésztát, ügyelve, hogy jól odatapadjon. Egy kis tálban verj fel egy tojást, és kend be vele a tésztalapokat. Tegyed rá a gyümölcsök tetejére.
6. Egy ecset segítségével kend be a batyukat a megmaradt tojással. A kalapokat egy tűvel szúrd át, hogy a sütés közben elpárolgott nedvesség ki tudjon szökni. Tegyed a batyukat egy sütőlemezre, majd 200ºC-os sütőben süsd 30-40 percig. Akkor van készen, ha piros és ropogós. Melegen tálald, vaníliamártással.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK