60dkg mirabella
15dkg cukor
2,5dl fehérbor (pl. száraz, gyümölcsös muskotályféle; almalével helyettesíthetjük)
4ek. Fehérborecet
1 csilipaprika (fajtától és íztől függően esetleg több is)
1kk. só
½ fahéjrúd
4 szem babérlevél
1kk. őrölt gyömbér
1kk. őrölt kurkuma
1. A mirabellát megmossuk. A cukrot vastag falú lábosban 4 ek. vízzel addig hevítjük, míg karamellizálódni nem kezd, azaz világosbarnává nem válik.
2. Ekkor felöntjük a fehérborral és a fehérborecettel, majd hozzáadjuk a mirabellát. Fedő alatt, takarékon kb. 15 percig főzzük, amíg a gyümölcs szét nem reped. A mirabellát passzírozón lepasszírozzuk vagy szűrőkanálon áttörjük.
3. A csilit megtisztítjuk, megmossuk, finomra vágjuk, a többi fűszerrel együtt a gyümölcspéphez adjuk. Közepes hőfokon, folytonos keverés mellett kb. 30 perc alatt krémesre főzzük.
4. A lábost levesszük a tűzről, a fehéjdarabkát és a babérlevelet kidobjuk, a mártást azonnal forró vízben kimosott üvegekbe töltjük, és az üvegeket lezárjuk.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK