Hozzávalók:
4 tojás + 2 tojás sárgája
15dkg cukor
1 zacskó vaníliás cukor
12dkg liszt
½ teáskanál sütőpor
7 levél (21g) színtelen zselatin
¼ l + 3 evőkanál almalé
¼ l almabor
1 csokor citromfű
5dl tejszín
1 alma
1 citrom leve
1 dkg kandírozott gyömbér
1/3 fiola citromaroma
1dkg felaprított pisztácia
Elkészítése:
1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét 1 evőkanál hideg vízzel kemény habbá verjük, majd beleszitálunk 7dkg cukrot és hozzáadjuk a vaníliás cukrot. Egyenként hozzákeverjük a tojás sárgákat, és rászitáljuk a sütőporral elvegyített lisztet. Óvatosan összedolgozzuk, és a masszát sütőpapírral kibélelt tepsire simítjuk. Előmelegített sütőben 200°C-on (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 10-12 percig sütjük.
2. A piskótát nedves, cukorral meghintett konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd a széleit konyharuhával betakarjuk és kihűtjük.
3. A zselatint legalább 4 percig áztatjuk, majd kis lábosban, alacsony hőfokon feloldjuk. Fokozatosan hozzáöntjük az ¼ liter almalevet és az almabort, majd a folyadékot 30-40 percre hideg helyre állítjuk. A citromfüvet vékony csíkokra metéljük. 2,5dl tejszínt kemény habbá verünk, miközben beleszitálunk 2 evőkanál cukrot. A tejszínhabot két részletben a dermedő almás krémhez vegyítjük, majd belekeverjük a citromfüvet, és további körülbelül 10 percre hideg helyre állítjuk.
4. A piskótalapot egyenletesen megkenjük a tejszínes krémmel, és további kb. 20 percre hűtőszekrénybe állítjuk.
5. Hosszában kb. 6 cm-es csíkokra vágjuk. Az egyik csíkot óvatosan csigavonalban feltekerjük. Vágott felével a tortaforma lapjának közepére helyezzük, majd a többi csíkot egymás után köré tekerjük. Végül karimát pattintunk az egész köré, és kerékké formáljuk. A tortát 2-3 órára hűtőszekrénybe állítjuk.
6. Az almát megmossuk, négyfelé vágjuk, és a húsát vékonyan felszeleteljük. A maradék almalevet a citromlével és 2-3 evőkanál cukorral felforraljuk, beletesszük az almaszeleteket, és 2-3 percig pároljuk, közben egyszer megfordítjuk a lében.
7. Konyhai törlőpapíron lecsöpögtetjük és kihűtjük. A gyömbért apró kockákra vágjuk. A maradék tejszínt kemény habbá verjük, és a félretett cukrot meg a citromaromát is belekeverjük. A tortát körös-körül bevonjuk a tejszínhabbal, kirakjuk az almaszeletekkel és megszórjuk pisztáciával.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK