Kelt fánktészta
Hozzávalók:
500g liszt
20g cukor
3g só
20g élesztő
1,3dlg tej
6 tojás
300g vaj
Napraforgóolaj
Elkészítése:
1. Szitálj át 500g lisztet, öntsd gyúródeszkára, és a közepébe fúrj lyukat. Langyosíts meg 1,3dl tejet, és keverd el 20g cukorral, 3g finom sóval és 20g élesztővel. Öntsd a keveréket a liszt közepébe, és üss hozzá 6 egész tojást. A közepétől kifelé haladva tenyereddel nyomkodd össze a tésztát, hogy az összes lisztet felvegye.
2. Ezután gyúrd össze 150g apróra darabolt vajjal mintegy 10 percen át, míg a tészta könnyen formálható és enyhén rugalmas nem lesz. Ekkor tegyed tálba, és egy éjszakát pihentesd a hűtőszekrényben. A vajat (ugyanennyit) olvasztva is a tésztába gyúrhatsz.
3. Vegyed ki a tésztát, sodrófával nyújtsd 4-5cm vastag, ovális formára. Egy késsel vágj 3cm széles csíkokat. Tegyed őket sütőlapra, szórd meg liszttel, és langyos helyen keleszd 2 órát. Egy sütésre használt edénybe önts 3l napraforgóolajat, és közepes lángon melegíts 7 percig.
4. Dobj az olajba egy kis darab tésztát, ha azonnal sülni kezd, de nem barnul túl gyorsan, akkor az olaj kellően meleg. Tegyed a fánkokat a forró olajba. 4-5 perc múlva mindegyiket fordítsd meg, és ugyanennyi ideig süsd a másik felét is. A kész fánkokat szárazra törölt szűrőlapáttal szedd ki, így az olaj nem fog kifröcsögni.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK