2018. augusztus 19. - Huba
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. augusztus 19. - Huba
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Hogy állsz az önbizalommal?

A.K.

Érezted már valaha, hogy kicsi vagy a feladathoz? Jobban akarod érezni magad? El a kétségekkel, duplázd meg az önbizalmad!

Mindannyiunknak vannak olyan napjai, amikor kételkedünk magunkban. Amikor olyan csúnyának és feleslegesnek érezzük magunkat, hogy leginkább elbújnánk. Ezek a bizonytalanságok az elménkben léteznek, nem realitások. Megszokjuk, hogy „leszóljuk” magunkat, ahelyett hogy fölértékelnénk. Az önbizalom kulcsa: pórázon tartani az ilyen negatív gondolatokat.

Itt van hét olyan szituáció, ami bárki önbizalmát megrengethetné, és hozzá a megoldások:


1. Munka előtt

Már vagy húsz perce szólt a vekker, és te még mindig ágyban vagy. Fontos napod lesz a munkahelyeden, idegeskedsz. Talán beteget kellene jelentened. Igen, főleg a munkahelyet illetően mindenkinek megvannak a félelmei, hogy nem elég jó, és hogy ez egyszer biztosan kiderül.

A megoldás:

Írj össze három munkahelyi sikert - legyen az bármilyen nagy vagy picike - ahol úgy érezted, a képességeidet jól használtad.
Aztán mondd magadnak: Tudom, hogy meg tudom csinálni. Hiszen a múltkor is sikerült. Jó vagyok. A mai nap is olyan jól fog menni, mint a múltkor.
Aztán csinálj valami praktikusat, hogy az idegességed elmúljon. Ha csak tíz percet is, de ha kádban fürdesz reggel, zuhanyozás helyett, az megnyugtatja a testedet meg az idegeidet is. Csukd be a szemed, képzelj el valami nyugodt jelenetet, aztán tervezd el, mivel jutalmazod meg este magadat. És persze, gondolja arra is, mi lesz a jutalmad a munkahelyen. „ha túlélem ezt a napot, ott vár az előléptetés” – és a távoli cél szem előtt tartása segít, meglátod.

Gyorssegély:

Ha fontos találkozód vagy előadásod van, gondold azt, hogy a cipőd a padlóhoz van ragasztva. Hülyén hangzik, de ha erre koncentrálsz, nem fogsz idegesen mocorogni.

2. Próbafülke-frász

Bevásárló-körúttal jutalmaztad magad, de bármit is próbálsz föl, nem áll jól. Minél ruhát veszel fel, annál kevésbé stimmel a dolog, egyre inkább csalódsz a testedben. Erre mindannyian nagyon érzékenyek vagyunk. Annyit bombáznak minket, milyen is az a „szép” amilyennek lennünk kellene.

Megoldás:

Írj össze három olyan dicséretet, amit a megjelenéseddel kapcsolatban valaha is kaptál. És ha egyre kevésbé tetszel magadnak, azonnal kifelé abból a próbafülkéből!!! Kapcsolj ki, foglalkozz valami mással. Igyál egy kávét, vagy menj moziba. És gondolj a dicséretekre, amiket eddig kaptál, ezeknek az emlékeknek a segítségével tereld a gondolataidat pozitív irányba, ne a rosszra koncentrálj. Tarts a táskádban pár személyes dolgot, egy helyes fényképet a barátodról, valami kedvenc bizsut, vedd elő, hogy jobban érezd magad, bárhol is vagy.

Ha a megjelenésünket vizsgálgatjuk, hajlamosak vagyunk először a hibákat számba venni. De ha a barátnődről van szó, vele is így kezdenéd? Valószínűleg nem. Hát akkor, legyél a legjobb barátnőd, legyél magadhoz kedvesebb.

Gyorssegély:

Adj a negatív gondolkodásnak. Állj a tükör elé, és mondogasd: Úgy szeretem és fogadom el magam, amilyen vagyok. És nézz közben a szemedbe.


3. Első randi

A fickó jóképű, szexi és vacsizni hívott. Magadon kívül kellene lenned örömödben, de te inkább arról vagy meggyőződve, tévedés az egész, tíz perc múlva hívni fog, hogy lemondja.

Megoldás:

Írj le három olyan dolgot, amitől te különleges vagy az emberek tömegében. Mi az, amit jól csinálsz? Mire vagy büszke?

Segít, ha tudod, mitől is félsz valójában. Attól, hogy nem vagy elég vonzó vagy érdekes? Emlékeztesd hát magad, milyen szuper vagy, hogy Ő a szerencsés, hogy randizhat veled. Ha a különleges tulajdonságaidra emlékezteted magad, az növeli az önbizalmadat, és ha jól érzed magad a bőrödben, azt ő is látni fogja.

Következő lépés: a hapsit leszedni a piedesztálról. Ne gondold azt, hogy ő a miszter „Tökéletes”, és hogy el kell kápráztatnod. Azért hívott meg, mert meg akar ismerni, légy hát elég bátor, hogy saját magad légy. Nem őt kell reflektorfénybe helyezni. De kérdezd magáról, minél jobb hallgatóság vagy, annál vonzóbb is…

Gyorssegély:

Mosolyogj – ha feszült vagy, elfeledkezel mosolyogni, de legalább kívülről nézz úgy ki, mint aki magabiztos. És előbb-utóbb tényleg úgy is érzed majd magad.


4. Barát a bajban

A barátnőd most hívott sírva, kidobta a hapsija. Ott akarnál lenni mellette, de hirtelen úgy érzed, minek, úgyse tudsz jó tanácsot adni. És ettől úgy érzed, nem is vagy jó barát.

Gyakran, ha valakinek szüksége van ránk, túl kevésnek érezzük magunkat a feladathoz. Annyira lefoglalnak a saját problémáink, hogy másnak már nem is tudunk segíteni.

Megoldás:

Írj össze három olyan alkalmat, amikor te voltál kiborulva, és a barátnőd ott volt melletted. Ha segíteni akarsz egy baráton, legtöbbször igazából nem is kell semmit „csinálnod”, csak ott lenni, és meghallgatni. Emlékez, milyen jó volt, hogy a barátnőd csak ült ott melletted, milyen nagy segítség volt az. Ha türelmesen és együtt érzően végig tudod hallgatni, nem csak rajta segítesz, benned is jó érzést fog kelteni. Csak kérdezz, de ne is akarj jó tanácsokat osztogatni. Csak ismételgesd, amit mondott, hogy tudja, odafigyelsz. És ez már elég segítség neki, hogy tisztábban lássa a dolgokat, hogy szavakba tudja foglalni, mit érez, mit is akar majd tenni.

Gyorssegély:

Gondolj arra, amikor legutoljára segítettél egy barátodon, ez az emlék tudatosítsa benned, nem csak barát vagy, hanem rengeteg erőd és szereteted van, amit meg tudsz osztani.


5. „Bemutatnak”

Amikor az új pasid azt mondta, bemutatna a szüleinek, el voltál ájulva, de hogy a nagy nap vészesen közeledik, most inkább gyáva vagy. Biztosan az előző barátnőjéhez fognak hasonlítani, aki persze okosabb, szebb, barátságosabb volt. Ideges vagy, mert szeretnéd, ha már elsőre jó benyomást keltenél, nem akarod a párodat sem cserbenhagyni. Egy napon ezek az emberek ráadásul a rokonaid lesznek, hát nagyon nagy a tét.

Megoldás:

Írj össze három jól sikerült kapcsolatot idősebb emberekkel (lehetnek saját családtagok is). Oszlasd el a félelmedet, hiszen eddig is sikerült már különböző generációkhoz tartozó emberekkel is jó kapcsolatot kialakítanod. És jó alkalom ez arra, hogy jobban megismerhesd a barátodat is. Gondolj arra, a szülei biztosan legalább olyan idegesek, mint te, kérdezgesd hát őket (de ne kikérdezd!), hogy lássák, tényleg érdeklődsz irántuk. A szülők abban reménykednek, a gyerekük olyan párt talál, aki legalább annyira szereti, mint ők, így ha ki tudod mutatni, mit érzel a fiuk iránt, meg fognak szeretni. Nem azt kell elhitetned velük, milyen piszok okos vagy, vagy hogy milyen jól festesz valami drága cuccban, őszinteségedről és meleg szívedről kell meggyőznöd őket.

Gyorssegély:

Ha ajándékot viszel – ha csak egy csokor virágot is – az megtöri az első jeges pillanatokat. Mosolyogsz, és ettől mindenki megnyugszik.


6. Új munkahelyre pályáznál…

Álmaid munkahelyét láttad egy hirdetésben. De nem teszel semmit. A fejedben egy hangocska azt mondogatja: úgyse kapod meg, minek pályázni? Meg vagy rémülve, biztonságosabb inkább semmit sem csinálni. Így nem ér nagy csalódás.

Megoldás:

Írj le még három új dolgot, amit ki akarsz próbálni, mindegy, hogy otthon vagy a munkában. Ha látod, mennyi minden vár még rád, nem erre az egy új dologra fogsz koncentrálni. Tekintsd csak „ujjgyakorlatnak. És vágj bele. Mit veszíthetsz? Legrosszabb esetben nem kapod meg a munkát. És mit nyerhetsz? Megkaphatod a beosztást, megtudhatsz egy csomó mindent az azt fölkínáló vállalatról, végre újraírod az önéletrajzodat –magadról is megtudhatsz még egyet-mást. Semmi veszítenivalód nincs, nyernivalód viszont annál inkább.


Gyorssegély:

Képzeld magad elé az eddig elért legnagyobb sikeredet. Érezd át ugyanazt a sikerélményt. Egyszer már meg tudtad csinálni, most miért ne?


7. Az exedet eljegyzik

Épp elég vacak érzés, hogy szingli vagy, amikor minden barátnőd kapcsolatban él, de hogy még az exed is házasodni készül, az végképp az önsajnálat vermébe taszít. Leszel még valaha is szerelmes? Még ha nem is kéne a fickó, elkeserít, hogy nélküled is képes élni, féltékeny vagy és magányos.

Megoldás:

Emlékezz vissza, hogy örültél, mikor vége lett a kapcsolatotoknak, írj össze három dolgot, ami biztos nem hiányzik már (a sráccal együtt).
Jó hatással van, ha tudatosítod, mi az, amit már nem kell elviselned, Emlékeztesd magad, szabad vagy, azt csinálsz, amit akarsz, nem kell senkivel elszámolnod. Ne mélázz a múlton, inkább csinálj valamit, ami jólesik. És gondolkozz el rajta, milyennek is szeretnéd az életedet. Mik a céljaid? Milyen lenne az ideális társad? Mi az, amit magadban a legtöbbre értékelsz? A válaszok megnövelik az önbizalmadat, mert tudod, mit is akarsz az élettől, és azt is tudod, milyen sokat tudsz adni. És ne felejtsd az a rengeteg lehetőséget, amit a szingli élet ad. Nem tudhatod, mi vár a sarkon, hát élvezd a szabadságot, amíg lehet.

Gyorssegély:

Tölts magadnak egy italt, és mondj köszöntőt: Gyönyörű vagyok! Okos és tehetséges! Az élet szép!

 
SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Vasárnapi csillagjóslat

Vasárnapi csillagjóslat

A csillagokban minden meg van írva. Természtetesen az is, hogy mire kell számítanod a mai napon. Kíváncsi vagy rá? Akkor keresd ki a csillagjegyedet, és olvasd el a csillagok üzenetét.

Tovább »
Tükrök a lakásban - Hova teheted a Feng Shui szerint?

Tükrök a lakásban - Hova teheted a Feng Shui szerint?

Ha a tükröket ügyesen helyezzük el a lakás különböző pontjain, optikailag megváltoztathatjuk a helyiséget, sőt, akár ki is bővíthetjük. De óvatosan kell bánni velük, hisz sok pozitív hatásuk mellett károsak is lehetnek. Akár még a párkapcsolatunk is tönkre mehet egy rossz helyre tett tükör miatt.

Tovább »
Segíts megtalálni a farmernek a feleségét - Egész biztosan ott van!

Segíts megtalálni a farmernek a feleségét - Egész biztosan ott van!

Ez a gazda nem találja a feleségét, és nagyon zavarban van. De biztosan ott van. Talán te vagy az, aki megteheti, hogy segít a szerencsétlen embernek. Ám jobb, ha tudod, hogy ez egy cseles feladvány!

Tovább »

Kalkulátor

Illóolajok kalendáriuma

Nem muszáj egyből a gyógyszeres szekrényhez nyúlni, ha fáj valamid, emésztési problémáid vannak, vagy egyszerűen csak nyugtalan vagy. Néhány csepp illóolaj csodákra képes, hidd el!

Még több kalkulátor »

Szakértők

Mészáros Barbara

Esküvőszervező

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Mészáros Barbara

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Ferenc Antal Attila Preky69 Gyula 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép