1 kg hosszúkás padlizsán
500 g jó érett paradicsom (vagy 1 üveg paradicsompüré)
2 gerezd fokhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ágacska kakukkfű
1 kisebb babérlevél
Néhány szál petrezselyemzöld
1 fej vöröshagyma
1 pohár olívaolaj
3 tojás
5 dl tej
Néhány szem fekete olívabogyó
Só és bors
1. Mossuk meg és töröljük szárazra a padlizsánokat (csak akkor hámozzuk meg, ha nem elég zsengék); hosszában nagyon vékonyan szeleteljük fel; tegyük tálba, hintsük meg finom szemű sóval, és 1-2 óráig hagyjuk állni, hogy a levét kieressze.
2. Közben keresztben vágjuk ketté a paradicsomokat, helyezzük vastag aljú fazékba, öntsünk alá fél pohár vizet, adjuk hozzá a megtisztított, zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet, a babérlevelet, a petrezselyemzöldet és a meghámozott, vékonyan felkarikázott vöröshagymát. Mérsékelt tűzön főzzük 30 percig. Adjunk hozzá 1 evőkanál olajat, és bőven szórjunk bele sót és borsot. Időnként megkeverve pároljuk lassan, amíg elég sűrű mártást nem kapunk.
3. A padlizsánt öblítsük és csepegtessük le – konyhai papírtörlővel törölgessük meg. Tegyünk olajat egy serpenyőbe, és fedő alatt lassú tűzön süssük körülbelül 15 percig: enyhén aranybarnának és jó puhának kell lennie. Ha megsült ízesítsük borssal.
4. Olajozzunk ki egy kerek sütőformát, rendezzük el benne a padlizsánszeleteket több rétegben, először az egyik irányban, majd a másikban rakva. Az egyes rétegek közét locsoljuk meg a tejjel felvert tojásokkal.
5. Állítsuk a sütőformát egy nagy mély tepsibe, öntsünk alá meleg vizet, és a vízfürdőben süssük körülbelül 25 percig.
6. Borítsuk előmelegített tálra, vonjuk be a paradicsomszósszal, díszítsük petrezselyemmel és fekete olívabogyóval.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK