Hozzávalók:
(1 kerek pizzaformához)
250g liszt
25g friss élesztő
5ek olívaolaj
Só
400g paradicsom
2 vöröshagyma
2 fokhagymagerezd
Bors
½ tk cukor
½ tk morzsolt oregánó
50g reszelt pecorino
1 piros paprika
50g gorgonzola
½ piros csili
2ek fűszerolaj
Olaj a pizzaformához
Elkészítése:
1. A kelt tésztához szitáld a lisztet nagy keverőtálba, és nyomj a közepébe egy mélyedést. Morzsolt az élesztőt a mélyedésbe, szórj rá ½ tk cukrot, majd kevés langyos vízzel és a tál széléről vett liszttel keverd sűrű tésztává. Hintsd meg még némi liszttel. Keleszd letakarva kb. 20 percig meleg helyen, amíg a felszíne megrepedezik.
2. Adj hozzá 4ek olívaolajat és késhegynyi sót. Apránként önts hozzá kb. 100ml langyos vizet, és dolgozd össze az elektromos habverő dagasztókarjával. Utána gyúrd a tésztát kb. 10 percig lisztezett munkalapon addig, amíg már nem ragad. A megfelelő állag eléréséhez szükség esetén adj hozzá egy kis vizet vagy lisztet.
3. Formálj a tésztából gömböt, majd tedd vissza a tálba. Konyharuhával letakarva keleszd meleg helyen kb. 60 percig, amíg a kétszeresére nő.
4. Hámozd meg, magozd ki és kockázd fel a paradicsomot. Hámozd meg és aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát, majd párold meg 1 ek forró olívaolajban. Add hozzá a paradicsomot, a sót, a borsot, a cukrot és az oregánót, majd addig főzd, amíg sűrű paradicsomszószt kapsz.
5. Nyújtsd ki a tésztát, helyezd az olajozott pizzaformába, és húzd fel a szélét. Terítsd el rajta a paradicsomszószt. Szórd meg 25g pecorinóval. Mosd meg és szeleteld fel a paprikát, majd szórd rá. Vágd apróra a gorgonzolát, mosd meg, magozd ki és aprítsd fel a csilit. Tegyél mindent a tésztára. Szórd meg a maradék pecorinóval, és csepegtesd rá a fűszerolajat. Süsd 220°C-on (légkeveréses sütőben 200°C-on) kb. 20 percig.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK