Hozzávalók:
A tésztához:
6 tojás
240g cukor
1 citrom reszelt héja
120g étkezési keményítő
2tk sütőpor
120g liszt
A töltelékhez:
150g cukor
1 narancs leve
1 citrom leve
6ek konyak vagy rum
200g lekvár
A marcipánmasszához:
125g porcukor
250g marcipánpótló vagy nyers marcipán
A mázhoz:
100g porcukor
2ek konyak vagy rum
Ezenkívül:
Vaj a formához
Lekvár a kenéshez
Elkészítése:
1. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. A tésztához válasszuk szét a tojásokat, és verjük kemény habbá a tojásfehérjét. Addig verjük a tojássárgáját 6ek forró vízzel és a cukorral, amíg a massza habos nem lesz. Adjuk hozzá a reszelt citromhéjat és a tojásfehérjehabot, és óvatosan keverjük össze. Szitáljuk a masszára a keményítőporral és sütőporral elkevert lisztet, majd lazán keverjük össze.
2. Öntsük a tésztát (24cm átmérőjű) kivajazott tortaformába, és süssük kb. 30 percig. Borítsuk ki a formából, hagyjuk kihűlni, majd vágjuk vízszintesen három lapra. Az alsó és a felső tortalapot kenjük be vékonyan lekvárral, a középsőt vágjuk apróra.
3. A töltelékhez forraljuk fel a cukrot a citrom- és a narancslével meg 125ml vízzel. Adjuk hozzá az alkoholt, a lekvárt és a felaprított piskótát, majd keverjük össze alaposan.
4. A massza 2/3-át kenjük az alsó tortalapra, majd fedjük be a másikkal, megkent oldallal lefelé. A maradék masszával vonjuk be vékonyan a torta oldalát.
5. A marcipánmasszához keverjük össze az átszitált porcukrot a marcipánpótlóval vagy a nyers marcipánnal, majd nyújtsuk 2mm vastagságúra. Vágjunk ki belőle a torta oldalára illeszkedő csíkot, tegyük a helyére, és alaposan nyomkodjuk rá.
6. A mázhoz keverjük simára a porcukrot az alkohollal. Kenjük be vele a torta tetejét, majd hagyjuk megszáradni.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK