Ez a recept tulajdonképpen egy miniatürizált, ízletes túrótorta, savarin formában kisütve. Itt ugyanúgy, mint a quiche esetében, kisüthetjük a tésztát egy muffin forma mélyedéseiben, ízlés szerinti vastagságúra. A savarin formák lényege tulajdonképpen Az, hogy a sütés folyamán egy lyuk keletkezik a sütemény tetején, amit megtölthetünk mindenféle finomságokkal (karamellával, vagy akár házi lekvárral, gyümölcszselével, vagy éppen, amit megkíván a sütemény íz világa). Én ez esetben fehér csoki, karamella és étcsokoládé ízesítésű cukormázat nyomtam a korongok közepébe, és olvasztott csokoládéval csorgattam le a tetejüket. Ez az íz-trió remekül harmonizált egymással: a cukormáz édeskés ízét és a torta citromos-túrós karakterét nagyszerűen emelte ki a kicsit kesernyés étcsokoládé.
Hozzávalók:
500 g túró (német krémes változat, vagy ha hazai, akkor alaposan krémesítsük egy mixer segítségével)
50g puha vaj
80g cukor
2 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál vaníliás pudingpor
2 tojás
1 citrom héja lereszelve
esetleg 2 evőkanál pisztácia, vagy mandula
Elkészítése:
1. A sütőt melegítsük elő 180°C. A citromot alaposan mossuk le forró vízzel, majd reszeljük le a héját. Ha ünnepibbé szeretnénk varázsolni a tortácskákat, akkor aprítsunk finomra pisztáciát, vagy mandulát, amit a tésztába keverhetünk.
2. Keverjük krémesre a vajat a citromhéjjal, a cukorral és a vanilincukorral. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük alaposan össze. A masszát formákba töltjük, és a sütő középső rácsára helyezve arany barnára sütjük, majd ha kihűlt ízlés szerint díszítjük.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK