Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Csöröge (forgácsfánk)

Szerző:
Szabó Anna

 

Hozzávalók:

40dkg finomliszt
8dkg vaj vagy margarin
2 csapott evőkanál cukor
Csipetnyi só
0,5dl rum
1dl tejföl
5 tojássárgája

A nyújtáshoz: kevés finomliszt
A sütéshez: bő olaj
A tetejére: 2-3 evőkanál vaníliás porcukor
A tálaláshoz: 0,3dl rum, 30dkg sárgabarackíz

Elkészítése:

1. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd többi hozzávalóval rugalmas tésztává gyúrjuk. Két részre osztjuk, és letakarva, hűtőszekrényben legalább 1 órán át pihentetjük.

2. Ezután a tésztát enyhén belisztezett gyúródeszkán 2 milliméter (azaz késfok) vastagságúra nyújtjuk, és derelyemetszővel vagy késsel kb. 10 centiméter hosszú, 4-5 centiméter széles lapokra szabjuk; közepüket hosszában is bevágjuk. Ezen a nyíláson a tészta egyik rövidebb oldalát (végét) átbújtatjuk; azaz mint egy masnit áthúzzuk.

3. Amikor az összes tésztát előkészítettük, egy nagyobbacska lábasba kb. kétujjnyi olajat öntünk, és megforrósítjuk. A fánkokat közepes lángon, oldalanként kb. 2-2 perc alatt pirosasra sütjük, végül szalvétára szedve lecsöpögtetjük. Vaníliás porcukorral meghintve, rummal ízesített barackíz kíséretében tálaljuk.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL