Hozzávalók:
40dkg finomliszt
8dkg vaj vagy margarin
2 csapott evőkanál cukor
Csipetnyi só
0,5dl rum
1dl tejföl
5 tojássárgája
A nyújtáshoz: kevés finomliszt
A sütéshez: bő olaj
A tetejére: 2-3 evőkanál vaníliás porcukor
A tálaláshoz: 0,3dl rum, 30dkg sárgabarackíz
Elkészítése:
1. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd többi hozzávalóval rugalmas tésztává gyúrjuk. Két részre osztjuk, és letakarva, hűtőszekrényben legalább 1 órán át pihentetjük.
2. Ezután a tésztát enyhén belisztezett gyúródeszkán 2 milliméter (azaz késfok) vastagságúra nyújtjuk, és derelyemetszővel vagy késsel kb. 10 centiméter hosszú, 4-5 centiméter széles lapokra szabjuk; közepüket hosszában is bevágjuk. Ezen a nyíláson a tészta egyik rövidebb oldalát (végét) átbújtatjuk; azaz mint egy masnit áthúzzuk.
3. Amikor az összes tésztát előkészítettük, egy nagyobbacska lábasba kb. kétujjnyi olajat öntünk, és megforrósítjuk. A fánkokat közepes lángon, oldalanként kb. 2-2 perc alatt pirosasra sütjük, végül szalvétára szedve lecsöpögtetjük. Vaníliás porcukorral meghintve, rummal ízesített barackíz kíséretében tálaljuk.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK