Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Daragaluska (grízgaluska) leves

Szerző:
Szabó Anna

 

Hozzávalók:
(4 főre)

A leveshez:
1 nagy vöröshagyma
3-4 közepes sárgarépa
2 közepes petrezselyemgyökér
3-4 evőkanál olaj
25dkg zöldborsó
Só, őrölt fekete bors
1 kiskanál kristálycukor
1 nagy csokor petrezselyem

A daragaluskához:
1 tojás
Kb. 4 evőkanál búzadara
Fél mokkáskanál só
Csipetnyi őrölt feketebors
Negyed csokor petrezselyem

Elkészítése:

1. Először a daragaluskának állunk neki, mert ezt főzés előtt pihentetni kell. Ehhez a tojást egy kis tálban villával felverjük. Annyi (kb. 4 evőkanál) búzadarát keverünk hozzá, hogy a nokedlinél kicsivel sűrűbb masszát kapjunk. Megsózzuk, borsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. Letakarva kb. fél órára betesszük a hűtőszekrénybe.

2. Következhet a leves. A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát finomra, a kétféle répát karikákra vagy félkarikákra vágjuk. Egy lábasban az olajon a hagymát megfonnyasztjuk, majd rádobjuk a kétféle répát, és ha frissen fejtett borsóval készítjük, akkor az is most kerül bele. Megsózzuk, borsozzuk, lefedve félpuhára pároljuk. Ezután bő 1,5liter vízzel fölöntjük, nagy lángon fölforraljuk, a felaprított petrezselyemmel fűszerezzük. Ha fagyasztott borsóval főzzük a levest, akkor azt most adjuk hozzá.

3. A grízgaluskát a hűtőből kivesszük. Kiskanállal apró gombócokat vagy galuskákat szaggatunk belőle a gyöngyözve fővő levesbe. Amikor mind benne van, kis rést hagyva lefödjük, és kis lángon főzzük kb. 15 percig. Közben a galuskákat többször megforgatjuk, hogy szép egyenletesen puhuljanak, duzzadjanak.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL