FÉSZEK

Álmaink konyhája

Szerző:
Szabó Anna
A jó konyha praktikus és áramvonalas, de ettől még nem kell sterilnek lennie. Lehet, hogy csak egy asztalt és egy pár széket tudunk elkülöníteni az étkezéshez, de azért még nem kell, hogy az iskolai menzára emlékeztessen. Ahhoz azonban, hogy rendet tarts elég néhány apró dologra figyelned tervezéskor.

 

A jól működő konyha sok szempontnak meg kell, hogy feleljen, ezért a csinos összkép mellett a részletekre még inkább ügyelned kell. Kezdésnek rajzold le a konyha alaprajzát egy papírra, vagy ha megteheted, használj hozzá számítógépes programot. Jelöld be a lefolyó és a vízcsövek helyét a mosogató, a mosógép és a mosogatógép számára, és jelezd a radiátorokat és az elektromos vezetékeket. A legtöbb konyhai elem áthelyezhető, de a változtatások költségeit bele kell kalkulálni a számításba.

A beépített vagy a szabadon álló konyhabútor tetszik jobban? A beépített konyha az ötvenes évek óta vált elterjedtté, és a legutóbbi fejlesztések között találunk kompakt „mindent egybe” típusú konyhákat a kis lakások számára. Ahogy azonban a beépített konyhák egyre simábbá váltak, a különálló elemek egyre népszerűbbek lettek azok körében, akik kevésbé fegyelmezett, organikusabb elrendezésre vágynak. A különálló elemeket tetszés szerint kombinálhatod, rendezgetheted, és költözködéskor magaddal viheted.

Mielőtt bármit döntenél az elrendezéssel kapcsolatban, írd össze, hogyan lehetne a jelenlegi felállást jobbá tenni. Megfelelő a szekrények és a fiókok aránya? Nem lenne jobb helye a porcelánnak egy tálalószekrényben, vagy a mosógépnek a házon kívül? Gondold át szokásaidat is. Jobban szereted, ha az ételek és az eszközök szem előtt vannak, vagy inkább zárt ajtók mögött? Ha tudod magadról, hogy szándékaid ellenére úgyis mindig a munkapadon hagyod a citromfacsarót és a szakácskönyvet, jobb, ha nagyobb munkapadot veszel, mintha egyfolytában megpróbálnál rendesebben viselkedni, mint amilyen vagy.

 

A háztartási eszközök

A háztartási eszközök azért vannak, hogy megkönnyítsék a dolgodat, nem azért, hogy felbosszantsanak. Ha egy csomó fogantyút és gombot kell tekergetni, hogy beprogramozd a mosógépet, kicsi, de rendszeres frusztrációs forrásra teszel szert. Bármilyen háztartási gépet veszel is, győződj meg róla, hogy egyszerűen és hatékonyan végzi feladatát, és kellőképpen hangszigetelt.

Ne legyenek irreális elvárásaid a tűzhely méretével és típusával kapcsolatban. Lehet, hogy álmod egy öntöttvas tűzhely vagy egy hatlyukú, teflonrácsos készülék, de semmi értelme, hogy a kis konyha felét egy óriási tűzhely foglalja el, különösen, ha egyedül laksz, és ritkán főzöl. A dupla sütőben egyszerre két különböző ételt is készíthetsz; a hagyományos ventilátoros sütővel ellátott tűzhely pedig rendkívül sokoldalú. Fontold meg a falra erősített tűzhely lehetőségét is, különösen, ha gyakran fáj a hátad.

A szag- és páraelszívók eltávolítják a gőzt is, és kellemes hőmérsékletet biztosítanak főzés közben. Ezek kiválasztásakor jusson eszedbe a zajszintjük is. A jól hangszigetelt modellek drágábbak, de inkább fizess többet, mint hogy folyton túl kelljen kiabálni a zúgást. Az elszívó szükséges méretét és erősségét az határozza meg, hogy hány köbméteres a konyhád, illetve mennyit és hogyan szoktál főzni benne, ezért vásárlás előtt érdeklődj a gyártónál.

A konyhai hulladékőrlő felaprítja, és a csatornába üríti a biológiailag lebontható anyagokat. A konyhamalac ezért nem csak a kellemetlen szagoktól kímél meg, de a szemetest is ritkábban kell üríteni.
Mindig sikerül egy bevásárlás után mindent bepakolni a hűtőbe, anélkül, hogy túlzsúfolnád a polcokat? Mindig mindent látsz és elérsz? A hűtő- és fagyasztószekrények esetében az a legfontosabb, hogy minél nagyobbak legyenek. Ételt (és pénzt) dobsz ki, ha nincs hely lefagyasztani a maradékot, vagy ha elfeledkezel a sarkokba begyömöszölt ételekről.

Egyre jobban divatba jönnek a nagy, amerikai stílusú hűtőszekrények. A retro formák és a széles színválaszték azt jelenti, hogy a modern hűtőknek nincs miért szégyenkezniük. Ezek az életnagyságnál nagyobb típusok nem foglalnak annyi helyet, mint hinnénk. Mivel több minden fér el bennük, rengeteg hely felszabadul a polcok. Ha kevésbé a munkafelület, állítsd egymás mellé a hűtőt és a fagyasztót egy munkapad alá. Olyan fagyasztót válassz, amely nem jegesedik: senki sem akar szombat délután hűtőt olvasztani egy jégkaparóval, miközben az élelmiszerek tönkremennek. Az üvegajtajú hűtő nagyszerű az elfoglalt szakácsoknak és a borbarátoknak. A kissé átfagyott fiókokat a munkapadok alá is teheted, hogy a zöldségeket kényelmes helyen és optimális hőmérsékleten tartsd.

 

Apró fortélyok mindenkinek

1. A polcokat oszd fel részekre, és használj evőeszköztartót. Minél kisebb és testre szabottabb egy-egy tároló, annál valószínűbb, hogy a megfelelő helyen találd meg a dolgokat. Egyes konyhabútorgyártók állítható szetteket készítenek a tányérok, tepsik stb. szortírozásához, ezeket is érdemes kipróbálnod, ha megengedheted magadnak.
2. Legyen elég konnektor a konyhában. Így elkerülhető, hogy egy kupacban legyen az összes háztartási gép.
3. Csak a rendszeresen használt eszközöket tartsd szem előtt. Akármilyen ügyes is egy-egy eszköz, tedd el, ha már nincs szükséged rá.
4. Különítsünk el egy polcot a szakácskönyveknek. Nem halmozódnak fel a munkapadokon a szakácskönyvek, ha egy helyen tartod őket.


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL